rostiljBudući da je sezona roštiljanja počela, kuvar Marin Medak nudi savete kako pripremiti roštilj za pamćenje.

On kaže kako je pljeskavica na primer samo oblik, a ono što je na kraju čini ukusnom su vrhunske namirnice bez pojačivača ukusa i ostalih aditiva.

Marinada

Pitali smo ga šta je potrebno za dobru marinadu, a Medak je odmah odgovorio kako je jedna od najvećih zabluda u kulinarstvu da meso omekša u ulju. Jednostavno ne postoji hemijski proces u kojem ulje ulazi u meso, već ono samo sprečava oksidaciju odnosno kvarenje. Zatim, Medak nam objašnjava kako meso možemo staviti u na primer dve litre vode sa 40 grama soli koju treba otopiti pa ostaviti meso da odstoji 24 sata. Ukoliko želite da ipak dodate posebne ukuse, zagrejte vodu i sol do 85°C pa dodajte začine, poklopite i pustite da se ohladi. Tada u pripremljenu tečnost stavljate meso i puštajte da prima ukuse naredna 24 sata.

Kako peći meso

Kod pečenja mesa najvažnije je da odstoji na sobnoj temperaturi barem sat vremena pre pečenja, ali je itekako bitno i da žar na kojem pečemo meso bude jak i da svakako izbegavamo ubadanje mesa priborom i pritiskanje lopaticom jer će sokovi da iscure, a meso će biti suvo, a to ne želimo.