Današnji izbor namirnica je jako velik i skoro sve nam je uvek dostupno. Iz tog razloga se jako jednostavno pronađemo u rutini i jedemo istu hranu. Kada biste jeli sezonski, to znači da biste jeli raznovrsno jer nije svaka namirnica dostupna uvek, ako je uzgajana na prirodan način. Koje je to povrće koje možete pronaći sveže u oktobru?

povrce

Cvekla

Cvekla sadrži jako malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor dijetetskih vlakana, vitamina C, magnezijuma i kalijuma. Odličan je izvor folne kiseline i mangana. Ciklu najčešće jedemo kao salatu. Odlično se slaže uz kruške i jabuke, a ako želite isprobati nešto novo, predlažemo vam ovaj ukusni sok od cvekle.

 

 

Brokoli

Sadrži jako malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor proteina, vitamina E, tiamina, riboflavina, pantotenske kiseline, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma i fosfora. Odličan je izvor dijetetskih vlakana, vitamina A, C, K, B6, kalijuma i mangana. Od brokolija se mogu raditi ukusni napitci za celu porodicu, a mi predlažemo recept za  sok od brokolija.

Prokelj

Sadrži malo zasićenih masti i jako malo holesterola. Dobar je izvor tiamina, riboflavina, gvožđa, magnezijuma, fosfora i bakra. Odličan je izvor dijetetskih vlakana, vitamina K, A, C, B6, folne kiseline, kalijuma i mangana. Odličan su izbor za prvi obrok u danu, stoga vam predlažemo ove hranljive i ukusne pljeskavice od prokelja.

Kupus

Sadrži jako malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor tiamina, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora i kalijuma, a odličan izvor dijetetskih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline i mangana. Kupus ne moramo uvek da jede na isti način. Probajte ovaj recept za ukusnu i jednostavnu pitu od govedine i kupusa.

Repa

Sadrži jako malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor vitamina B6, kalcijuma, fosfora i mangana, a odličan izvor dijetetskih vlakana, vitamina C i kalijuma. Repa je jako ukusna i hranljiva, a mi vam predlažemo ukusnu salatu od repe.

Karfiol

Sadrži jako malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor proteina, riboflavin, niacin, magnezijuma i fosfora, a odličan izvor dijetetskih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline, kalijuma i mangana. Za ove hladne dane probajte ukusnu supu od karfiola.

Bundeva

Sadrži jako malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar je izvor vitamina E, tiamina, niacina, vitamina B6, folne kiseline, kalcijuma i magnezijuma. Odličan je izvor vitamina A, C, kalijuma i mangana. Bundeva je ukusna i pristupačna i od nje možete napraviti ukusan hleb.

Izvor: CentarZdravlja.rs