Uprkos nevremenu i gužvi koju je kiša prouzrokovala na putu do Sava Centra, crveni tepih 45. FEST-a sijao je u punom sjaju i prisustvu istaknutih zvanica koje su došle na beogradsku premijeru filma Emira Kusturice „Na mliječnom putu“.

NA-MLIJECNOM-PUTUŽagor raspoložene publike koja je bila raspoređena duž glavnog ulaza u Sava centru, pojačavao je pozitivnu atmosferu neizvesnosti i ushićenja. Pozdravljajući poznate zvanice, radoznala publika posebnim aplauzom pozdravila je glumicu Slobodu Mićalović i njenog supruga Vojina Ćetkovića, po dolasku na crveni tepih.

Potom je usledilo tridesetominutno defilovanje crvenim tepihom koje su srpski mediji propratili uz bliceve foto-aparata, intervjue i izjave poznatih ličnosti koje su došle na beogradsku premijeru filma Emira Kusturice, a od kojih su se posebno izdvojili Matija Bećković, Olja Bećković, Tamara Dragičević, Nataša Ninković, Srđan Golubović, Siniša Mali, Nikola Nikodijević, Verica Rakočević, kao i mnoge druge istaknute ličnosti iz sveta umetnosti, književnosti, politike, mode i filma.

Posle svečanog otvaranja četrdesetpetog Međunarodnog filmskog festivala FEST, koji je obeležila mjuzikl numera „Filmski san“ i nastup mladih baletskih igrača obučenih u prepoznatljive kostime glumaca iz stranih filmova, na čelu sa Slavenom Došlom i Draganom Mićalović kao domaćinima i učesnicima numere, usledila je tradicionalna dodela nagrade „Beogradski pobednik“, ovog puta srpskom glumcu i reditelju Ljubiši Samardžiću, za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, kao i španskom reditelju Karlosu Sauri za dosadašnje stvaralaštvo.

a2-1Pre početka projekcije kinematografskog ostvarenja „Na mliječnom putu“, publika je imala priliku da se pomoću video snimka „FEST In Memoriam“ podseti svih filmskih umetnika koji su nas napustili u prethodnoj godini, pozdravljajući filmske velikane poput Bate Živojinovića, Dragana Nikolića, Mire Stupice, Milorada Mandića Mande, Marinka Madžgalja, Krste Škanate i drugih gromoglasnim aplauzom.

Nakon što je italijanska glumica Monika Beluči na srpskom jeziku otvorila ovogodišnji FEST, usledilo je premijerno prikazivanje filma „Na mliječnom putu“. Dva i po sata pomešanih emocija, uzdaha, suza i smeha, obeležilo je projekciju poslednjeg ostvarenja Emira Kusturice u Velikoj dvorani Sava Centra, koja je bila popunjena do poslednjeg mesta!

Gledaoci na balkonu i u parteru Velike dvorane naizmenično su burno reagovali na scene u kojima glavni likovi i životinje ginu, ali su još uzbudljivijim i jačim smehom pozdravljali scene prošarane izvrsnom glumom Žage (Mikija Manojlovića), akrobacijama, odlučnošću i hrabrošću Milene (Slobode Mićalović), ali i naturščika i neizostavne babe, koji su filmu dali posebnu, prepoznatljivu notu humora. Ipak, posebni uzdasi publike oteli su se u scenama u kojima Kosta (Emir Kusturica) deli pomorandžu iz svojih usta sa medvedom, udara zmiju glavom i „pleše“ sa sokolom.

Pored narodne, izvorne i folk muzike u filmu, publiku su posebno osvojili „šarm“, zarazni ritam i reči pesme čiji stihovi glase „Na ovom svetu neće biti rata kad ne bude Velikoga Brata, na ovom svetu neće biti mira dok brat ne predozira…“, a koju je u filmu izveo No Smoking Orkestra zajedno sa Kusturicom.

Po završetku filma, publika je gromoglasnim dvadesetominutnim aplauzom, ovacijama i usklicima „Bravo!“, pozdravila dugometražno ostvarenje tokom cele odjavne špice, a zatim i jedan deo filmske ekipe koja je predstavljena na sceni Sava Centra, prilikom čega su Sloboda Mićalović, Monika Beluči i Emir Kusturica dobili najveći stojeći aplauz i pohvale publike.

a1Po izlasku iz Velike dvorane od raspoložene, emotivno zatečene i blago „šokirane“ publike, mogli su da se čuju samo pozitivni komentari i kritike od kojih su „To se zove FILM!“, „Klasični film i dalje postoji!“, „Maestro od reditelja!“, „Kakva gluma Slobode Mićalović!“, „Kakve boje!“, dugo ostali u vazduhu Sava Centra. Ipak, jedna izjava uzbuđene gledateljke za „ISKRU“ opisala je magiju ovog filma u jednoj rečenici: „Ovo je kruna njegove karijere! Samo vrhunski umetnici umeju da se igraju sa emocijama gledalaca u onoj meri u kojoj on to čini, terajući nas da se smejemo, plačemo, tugujemo zajedno sa likovima i – živimo.“

Da podsetimo, danas počinje bioskopski život filma, tokom koga će film „Na mliječnom putu“ biti prikazan u bioskopskim salama širom Srbije.

Anđela Andrić