IMG_8867U podnožju Romanije, u živopisnom selu Jelovcima, večeras su se okipili učesnici prvog Sabora likovnih umjetnika. Gotovo svi pozvani odazvali su se pozivu domaćina, dok se dolazak preostala dva učesnika očekuje u toku sutrašnjeg dana.

U ime organizatora, goste je pozdravio Branislav Krljaš koji je istakao da je za građane Jelovaca čast da ugoste ovako eminentne  umjetnike i da će učiniti sve da opravdaju epitet dobrih Romanijskih domaćina.

„Meni je pripala čast i obaveza da Vas u ime svojih sugrađana pozdravim i da Vam nazdravim“, rekao je Branislav i nastavio, „Jelovčane je oduvijek krasila sloga i zajedništvo što je bilo presudno i u organizaciji  ove manifestacije.  Vrijeme je teško, i sve manje je podrške kulturnim manifestacijama, ali upravo zbog toga smo još jednom željeli da pokažemo i dokažemo snagu našeg jedinstva i vjere  u mogućnosti života na selu i vjere u ljepšu budućnost. Mi želimo da budemo dobri domaćini Vama ,  ali i svim mladim ljudima koji imaju ili misle da imaju talenat za slikanje i zbog toga pozivamo sve građane da posjete Sabor likovnih umjetnika u Jelovcima“

U ime domaćina, goste je pozdravio Helmut Stephan koji nije krio zadovoljstvo podrškom koju su mu u organizaciji ove manifestacije pružali građani Jelovaca ali i sreću što  je u svojstvu domaćina dočekao svoje drage prijatelje  upravo na Romaniji  o kojoj je oduvijek gajio simpatije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ovo su prvi utisci gostiju:

Miroslav : -„ Poslije beskrajnih Vojvođanskih ravnica, ovo je beskonačna zbirka motiva za slikare. Ovdje svaki detalj prirode inspiriše, posebno vrhovi Romanije, planine o kojoj sam toliko slušao i čitao.“

Dragan: – „Možda zbog promjene nadmorske visine ili svježine zraka, ali ovdje sve nekako miriše na „čisto“  tako da očekujem  puno dobrih ideja koje će moje kolege prenijeti na slikarsko platno. Prvo što sam zapazio je da u selu ima djece i puno mlađih ljudi koji nešto rade  tako da se Jelovci ne moraju brinuti za svoju budućnost.

Završna izložba radova  je planirana za nedelju 05.07.2015 godine u vremenu od 13.00-16.00. Svoje radove će predstaviti i Sekcija kućne radinosti koja djeluje i radi u okviru KUD „Romanijska vrela“ iz Mokrog .  Pripremljen je i poseban štand sa starinama Romanijskog kraja tako da će svi posjetioci ove izložbe sigurno imati šta da vide.

„Pozivamo sve ljubitelje i poštovaoce likovne umjetnosti, ručnih radova, tradicije i običaja Romanijskog kraja,  da u nedelju dođu u Jelovce i pogledaju umjetnička djela eminentnih slikara stvarana na Romaniji ali i umjetnička djela  svojih sugrađanki koje svojim radovima mijenjaju status žena na selu.  Ovo je jedinstvena manifestacija u  koju smo uložili dosta truda i očekujemo da je građani Pala i Mokrog nagrade svojim dolaskom. To bi za nas svakako bila konačna potvrda vrijednosti uloženih napora“, istakao je Branislav Krljaš u završnoj riječi.

 

A.K.