Kancelarija za žalbe BiH poništila je nazokonitu Odluku ministra zdravstva Dragana Bogdanića da gradnju bolnice u Istočnom Sarajevu povjeri Konzorcijumu „Milenijum team“ jer je izabrani ponuđač imao skuplju ponudu za 11.617.696,17 maraka u odnosu na drugoplasirano građevinsko preduzeće „Krajina“ iz Banjaluke.

fotoUmjesto da ministar Dragan Bogdanić, prije podnošenja neopozive ostavke na funkciju zbog štetne i nezakonite odluke, odgovori zbog čega je na kriminalan i nezakonit način pokušao dodijeliti posao najskupljem ponuđaču i pričiniti veliku štetu Republici Srpskoj, SNSD i njegovi tajkuni pokrenuli su hajku na političke protivnike nezadovoljni što na jednom poslu nisu od poreskih obveznika oteli najmanje 11,6 miliona maraka.

Pokušaj nezakonitog namještanja posla gradnje bolnice u Istočnom Sarajevu tajkunima bliskim vladajućoj oligarhiji najbolje oslikava kriminalni karakter režima u Republici Srpskoj.

Posao gradnje bolnice Vlada Srpske je dodijelila Konzorcijumu koji čine „Millenium team“ iz Beograda, koji je trebao obezbijediti izvore finansiranja, firma „Megasun“ D.O.O. Pale referencnu listu, „Hrvić gradnja“ iz Tešnja trebala je izvesti građevinske radove, dok su „Medical“ iz Mostara i „Millenium team“ iz Bijeljine trebali nabaviti medicinsku opremu.

„Megasun“ D.O.O je pogrebno preduzeće sa Pala koje ima svega tri (3) zaposlena radnika, što je dovoljan pokazatelj kakve reference ima firma koja je trebala biti nosilac posla vrijednog 55.000.000 maraka.

Jedina referenca firme je vlasnik Nedeljko Elek, tajkun veoma blizak Miloradu Dodiku i koji je sa Vladom Republike Srpske u poslednje dvije godine sklopio poslove vrijedne oko 40.000.000 maraka.

Elekov „Megasan“ je 2013. godine imao samo jednog (1) zaposlenog radnika i ukupan promet od 150.450 maraka, i te godine ovo preduzeće je sa Vladom Republike Srpske dogovorilo posao gradnje studentskih domova na Palama vrijedan 12.000.000 maraka?!

Drugi posao pogrebno preduzeće je sa Vladom sklopilo 16-og januara 2015. godine. Iako nisu bila planirana sredstva u budžetu, Vlada Srpske je od Eleka i „Megasana“, koji je u to vrijeme imao svega dva prijavljena radnika, kupila čuvenu zgradu za smještaj funkcionera u Istočnom Sarajevu površine 9.077 m2 za 26.609.000 maraka, ili skoro 3.000 KM po m2.

Komisija za žalbe BiH utvrdila je da nosioci posla, preduzeća „Megasun D.O.O“ Pale i „Hrvić gradnja“ iz Tešnja, nisu ispunili osnovne uslove iz tenderske dokumentacije. U njoj je između ostalog traženo da su ponuđači u poslednjih pet godina izgradili bar jedan objekat površine 8.000 m2, i da su sklopile poslove veće od 25.000.000 maraka, što „Megasun“ i „Hrvić gradnja“ nisu ispunili i nisu dostavili adekvatne referencne liste.

Komisija za žalbe je utvrdila da je nemoguće da je „Megasun“ sa dva radnika za godinu dana izgradio objekat površine 10.677 m2, a da je pri tome preduzeće imalo svega 175 maraka evidentiranih troškova materijala.

U obrazloženju Rješenja kojim se poništava tender i uvažava žalba GP Krajina, Komisija za žalbe na 19 strana detaljno ukazuje na sve propuste prvostepene odluke, te se postavlja pitanje zbog čega posao nije dodijeljen preduzeću iz Republike Srpske koje ima sve reference i koje je dalo ponudu nižu za 11,6 miliona maraka u odnosu na Konzorcijum kojeg osim Pogrebnog preduzeća sa Pala čine firme iz Federacije i inostranstva?

I bez kriminalnog namještanja posla sa gradnjom nove bolnice Kasindo, ne samo ministar zdravstva Dragan Bogdanić već cijela Vlada Republike Srpske i svi ministri bi trebali krivično odgovarati i biti oštro sankcionisani zbog ranijih nezakonitih i kriminalnih Ugovora sklopljenih sa firmom „Megasun“ i Dodikovim omiljenim tajkunom Nedeljkom Elekom na poslovima gradnje Studentskih domova i kupovine Vladinog rezidencijalnog objekta u Lukavici.

Odgovor na pitanje gdje su završili novci iz Vladinih spornih poslova sa Elekovim “Megasanom” najbolje može dati fotografija iz bašte hotela „Platani“ u Trebinju. U

oči lokalnih izbora Elek je došao u Trebinje i razgovarao sa Miloradom Dodikom, vladikom Grigorijem, Lukom Petrovićem i direktorom Elektroprivrede Željkom Kovačevićem.

Ne treba sumnjati da je novac iz spornih vladinih preplaćenih poslova završio u Lukinoj i SNSD-ovoj kampanji, i da je postojao plan da dio viška novca uzetih na gradnji bolnice završi u SNSD-ovim crnim fondovima i kampanji za 2018. godinu.

Nakon što je kriminal otkriven, a računi pomršeni, SNSD i njihovi tajkuni su nervozni i pokušavaju izazvati gnjev kod građana neosnovanim prebacivanjem odgovornost na političke protivnike.

Ima dosta simbolike u činjenici da je posao gradnje nove bolnice Vlada pokušala dodijeliti pogrebnom preduzeću, jer time se građanima simbolično još jednom pokazuje na pogubnu vladinu politiku koja je sahranila zdravsteni sistem stvorivši više od milijarde maraka duga Fonda i zdravstvenih ustanova.

Bezočno i bahato otimanje desetina miliona maraka na muci i patnji bolesnih građana Sarajevsko-romanijske regije, koji nemaju gdje da se liječe jer se bolnica u Kasindolu već duže vremena nalazi u fazi raspadanja, pokazuje da se režim ponaša maligni tumor u poslednjoj terminalnoj fazi, i da je neodgovorna bahata vlast razorila sve pore društva.

Ostaje da se vidi da li će Elek, Dodik, Željka i družina i na ponovljenom poslu pokušati smisliti novu prevaru i omrsiti brkove narodnim novcima, ili će pod pritiskom javnosti postupak biti transparentan i zakonit.

Nadati se da će nadležne institucije, iako rade pod velikim pritiskom kriminalaca iz vrha vlasti, imati snage da utvrdi odgovornost i preispitaju sporne poslove koje je Vlada sklopila sa „Megasanom“ i tajkunom Nedeljkom Elekom.

Nebojša Vukanović