starovlasiPorodica Starovlah tužiće Bosnu i Hercegovinu Sudu za ljudska prava u Strazburu. Prije tačno 12 godina pripadnici SFOR-a upali su u njihovu kuću i brutalno pretukli sveštenika Jeremiju Starovlaha a njegovog tada 27 godišnjeg od batina načinili 100 odstotnim invalidom.

“Zbog davanja imuniteta, mi smatramo da Bosna i Hercegovina treba da odgovara jer svaki čovjek ima pravo da zna ko je na njemu izvršio neko zlodjelo”, rekao je Miljkan Pucar, pravni zastupnik porodice Starovlah.

Advokat porodice Starovlah krivične prijave je slao u zemlje čiji su državljani  vojnici koji su pretukli Starovlahe ali je dobio samo odbijenice. Isto je prošao i na svim sudskim instancama u BiH. Proglasile su se nenadležnim za utvrđivanje odgovornosti NATO vojnika.

“Nije to samo sud i presuda. To je jedna satisfakcija za sve zločine koje je počinio NATO, koji može da vam uđe u život i uništi ga bez odgovornosti, samilosti, izvinjenja”, kazao je Jeremija Starovlah, protojerej-stravrofor.

Posljednju riječ, bar kada je u pitanju odgovornost daće sud u Strazburu. Porodica Starovlah od Bosne i Hercegovine već je i to u  rekordnom iznosu naplatila nematerijalnu štetu. Proces po tužbi za materijanu štetu u drugostepenom je sudskom postupku. Prvog aprila 2014 godine pod izgovorom da traže Radovana Karadžića pripadnici SFOR-a upali su u kuću u kojoj je živio sveštenik Starovlah sa porodicom i tupim predmetima pretukli njega i njegovog sina gotovo do smrti.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!