kusturicaProslavljeni reditelj Emir Kusturica izjavio je da je referendum o Danu Republike od velikog značaja za Srpsku, jer to nije referendum o datumu, već izjašnjavanje svih naših sunarodnika i ljudi dobre volje koji se ne bore samo za taj dan, nego i za slobodu odnosno očuvanje naše kulture.

– Prvo je bio pokušaj da se ukine ime i godišnjica Republike Srpske, pa je tek onda uvedeno i pitanje postojanja referenduma. Da je redosljed bio obrnut, odnosno da je mogao da bude obrnut onda bi mogli da govorimo o tome kako je neumjesno ponašanje predsjednika Republike Srpske. Ovako kao što je i odbrana slobode u našem narodu uvijek na dnevnom redu, tako je i ovaj put veoma vidljiv proces kojeg Bakir Izetbegović obnavlja i ide stazama svoga oca – istakao je Kusturica.

Kada je mir u BiH bio zagrantovan Kutiljerovim planom, podsjetio je Kusturica, Alija Izetbegović je po nagovoru američkog ambasadora Vorena Cimermana odbio mirovni sporazum koji je prethodno prihvatio.

– Tako i sada. Sve što postoji u arsenalu Bakira Izetbegovića pokrenuto je da bi se narušio mir u BiH – ocijenio je Kusturica.

– Mi smo htjeli da jedan od simbola tog mira bude Andrićgrad, a ja sam shvatio da oni ne žele mir. Višegrad jeste bio muslimanski većinski grad, ali su ga naselili Konjičani koji su morali da odu iz Konjica poslije Dejtona i još prije Dejtona, pa se ja pitam – da li je moguće da je riječ o apsolutnoj dominaciji i uništenju njima suprotstavljene kulture – istakao je Kusturica.

On je naveo da je bio mišljenja da će Andrićgrad biti grad mira, te da je s tom namjerom i napravljen, ali je tajna u tome što oni neće mir.

– Način na koji se krenulo na Republiku Srpsku sugeriše da njima zapravo ne treba mir, a mi budale hoćemo da napravimo spomenike miru ili pomirenju kao što je bila namjera sa Andrićgradom – naglasio je proslavljeni reditelj.

I zato, poručio je Kusturica, što se tiče referenduma – ako propustimo na jednom dočekaće nas na drugom i stoga je veoma važno da svi izađemo na referendum.

Preuzeto sa : OSM TV