Američki list “Čikago tribjun” objavio je otvoreno pismo redakcije Zapadu, tačnije vladama SAD i njihovih saveznika, kritikujući ih zbog, kako kažu, “pomaganja Putinu”.
Putina podržava 83% Rusa“Milioni Rusa su nedavno izašli na izbore i dali ubedljivu podršku Putinovoj Ujedinjenoj Rusiji, koja je osvojila većinu u parlamentu. Za razliku od pre pet godina, kada su desetine hiljada Rusa po snegu protestovale na ulicama tražeći fer izbore, ovoga puta nije bilo nikog. Čak je i na izbore izašlo jedva koji procenat više od polovine glasača. Zavladala je apatija, a opozicija je nestala. Tačnije, opozicija postoji, samo ne u Rusiji. Zato je vreme da mi sa Zapada nevoljno priznamo da Rusi zaista vole svog lidera. Zapravo, obožavaju ga”, počinje komentar “Čikago tribjuna”.

Američki list se zatim okrenuo podsećanju na sve ono što se dogodilo između Zapada i Rusije.

Parlamentarni izbori u Rusiji završeni su u nedelju, a rezultat nije iznenadio nikoga, s obzirom da je Jedinstvena Rusija, partija predsednika Vladimira Putina, ostvarila ubedljivu pobedu. Ono što jeste iznenađujuće je rekordno mali broj glasača koji su izašli na birališta.

“Mi ismevamo i osuđujemo Putina, i pretpostavljamo da bi ruski narod trebalo da čini isto. Ali mi ne shvatamo da Putin nije popularan zato što Rusima ne dozvoljava da sagledaju alternativu. On je moć stekao zato što su obični Rusi u njemu videli – sebe! Vide ga i kao zaštitnika. Jer, Rusi su stekli utisak da su okruženi neprijateljima, a da zemlju može zaštititi samo jedan čovek. Drugim rečima, kada Zapad kritikuje Putina, čoveka koji je stabilizovao Rusiju posle dekade posrtanja, čoveka koji je Rusima govorio da su veliki onda kada su im ostali govorili suprotno, čoveka koji je Amerikancima odbrusio da nemaju prava da bilo kome govore kako treba da se živi, Rusi to vide kao kritiku upućenu direktno njima. Kada kažemo da glasaju za njega jer ga se plaše, Rusi se uvrede. U ruskom društvu postoje naznake autokratije. I da, postoje Rusi koji možda žele bolje društvo od onoga u kojem žive. Ali činjenica je da većina Rusa nema nameru da traži drugačijeg predsednika dokle god misle da žive u neprijateljskom svetu, od kojeg ih može odbraniti samo jedan čovek – Vladimir Putin.”

Izvor Blic