Vaterpolo reprezentacija Srbije osvojila je po 11. put zlato u Svetskoj ligi.

srbija-svetska-liga-rusija

Srpski vaterpolisti su u neverovatnoj utakmici, posle velikog preokreta, pobedili selekciju Italije 10:9 i tako po 11. put stigli do trofeja u ovom takmičenju. Italijani su imali nestvaran početak, vodili su 4:0 u prvoj četvrtini, ali je Srbija preokrenula i povela 5:4. Međutim, Italijani su kasnije vodili 9:8, a sa dva gola Pijetlovića Srbija je stigla do pobede.

Tok utakmice mogli ste da pratite i na našem sajtu:

Italijani su posle dva minuta igre poveli sa 1:0 golom Frančeska Di Fulvija. U sledećem napadu, kao i nešto kasnije, Srbija je imala brojčanu prednost u napadu, ali nije iskoristila lepu priliku da izjednači. Kaznili su to na drugoj strani Italijani, takođe sa igračem više, a precizan za 2:0 bio je Petro Filjoli. Uvukla se nervoza u redove Srbije, dok su na drugoj strani rasterećeni Italijani koristili svaku priliku. Posle još jednog napada sa igračem više, Mateo Aikardi je dobio loptu na stativi i lako savladao Branislava Mitrovića, za 3:0, dva minuta pre kraja prvog perioda.

Filip Filipović je pokušao da savladao Marka Del Lunga, ali nije uspeo. Odmah je usledila kontra na drugoj strani. Mitrović je izašao na loptu, ali je do nje pre stigao Mišel Bodegas, koji je povisio na neverovatnih 4:0. Srpski vaterpolisti su konačno stigli do gola, pošto je u poslednjem minutu prvog perioda Stefan Mitrović smanjio na 4:1.

Italijani su nastavili da igraju dobro i stvarali su prilike i u drugom periodu. Međutim, posle tri minuta Srbija je dobila igrača više, a brzu asistenciju Andrije Prlainovića iskoristio je Duško Pijetlović, koji se okrenuo i smanjio na 4:2. Srpski vaterpolisti su se potom odlično odbranili sa igračem manje. Na drugoj strani Nemanja Ubović je iznudio peterac, a Prlainović je bio veoma siguran, za 4:3.

Ekipa selektora Aleksandra Kampanje imali su u poslednja tri minuta prvog poluvremena dve prilike sa igračem više, ali je odličan na golu bio Mitrović. Na drugoj strani su izjednačenje probali da donesu Prlainović i Filipović, ali je rezultat ostao nepromenjen. Na poluvremenu, Srbija – Italija 3:4.

 

Gavril SubotićKonačno, posle dva minuta u trećoj četvrtini Srbija je stigla do izjednačenja. Najpre su Italijani propustili priliku sa igračem više, a zatim je u istoj situaciji na drugoj strani bila Srbija, ali je Gavril Subotić sa krila „probušio“ mrežu, za 4:4.

Isti igrač je samo 45 sekundi kasnije pogodio za prvo vođstvo Srbije. Posle još jedne neiskorišćene prilike Italije sa igračem više, Subotić je na drugoj strani pobegao svom čuvaru, okrenuo se i lako savladao Del Lunga, za 5:4. Viktor Rašović je imao odličnu priliku da iz kontre donese „+2“ Srbiji, ali je protivnički golman sada bio sigurniji. Uspeli su Italijani preko Filjolija da prekinu veliku seriju Srbije i stignu do izjednačenja 5:5, ali je već u sledećem napadu Mitrović na sjajnu asistenciju Milana Aleksića pogodio za 6:5.

Minut i po pre kraja trećeg perioda Srbija je dobila igrača više, selektor Dejan Savić je zatražio tajm-aut, a posle asistencije Rašovića na prvoj stativi se podigao Mitrović i po treći put savladao Del Longa, za 7:5.

Knjiga Neponovljivi

Di Fulvio je odmah smanjio sa igračem više na 7:6, ali na samom isteku napada, 12 sekundi pre završetka trećeg dela meča, Filipović je sjajno pogodio za 8:6. U poslednjim sekundama Gojko Pijetlović je upisao još dve odbrane, pa je ostalo 8:6.

Najefikasniji italijanski vaterpolista na današnjem meču, Di Fulvio, posle kontre je postigao još jedan gol i smanjio na 8:7. Minut kasnije bilo je nerešeno. Imali su Italijani šest na pet, a Valentino Galo je iz teške pozicije, sa krila, iznenadio Pijetlovića i poravnao na 8:8.

Vaterpolisti Italije iskoristili su nalet i posle još jedne prilike sa igračem više Filjoli je pogodio za novo vođstvo njegove ekipe, od 9:8. Odmah je Srbija stigla do izjednačenja. Borbeni Bodegas je isključen, a Rašović je sa krila lepo asistirao Pijetloviću, koji je samo prosledio loptu u mrežu, za 9:9, četiri minuta pre kraja meča.

Srbija je režirala novi preokret, a pogodak za novo vođstvo postigao je Pijetlović. Najpre je Galo isključen, a potom je jedan igrač Srbije prebacio na drugu stranu Filipoviću. Kapiten je lagano dodao Pijetloviću, a srpski centar je još jednom matirao Del Lunga, za 10:9.

 

Izvor: Vaterpolo škola