Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović prekršio je Ustav prilikom sprovođenja radnji u procesu izbora nove vlade, kaže jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić i navodi da su zbog toga svi poslanici parlamentarne većine sa izbora 30. avgusta 2020. godine potpisali inicijativu za razrješenje Đukanovića i da će taj proces ubrzo uslijediti.

Mandić u intervjuu za Novosti ističe da je nesumnjivo utvrđeno da u Skupštini Crne Gore postoji jasna većina koja je predložila mandatara za sastav nove vlade i ukazuje da je Đukanović po Ustavu bio u obavezi da na konsultacije o mandataru za sastav nove vlade pozove predstavnike svih partija zastupljenih u Skupštini, ali da to nije uradio.

– Nasilje i protivustavno ponašanje predsjednika se ne može tolerisati, pogotovo što se radi ne samo o kršenju Ustava, nego i o krivičnom djelu zloupotrebe službene dužnosti – rekao je Mandić.

On tvrdi da je predsjednik funkciju zloupotrijebio da bi ostvario vlastitu i korist svoje politike, a protiv Crne Gore i njenih građana, kršeći Ustav i zakone, što je zabranjeno i kažnjivo, te poručuje da je pravo mjesto za izricanje kazne Skupština Crne Gore.

Na pitanje da li je URA dala potpise za Miodraga Lekića kao mandatara ili ne, Mandić je rekao da je URA potpisala sve ono što su potpisale i druge stranke parlamentarne većine.

Obrazložio je da su prvo svi potpisali politički sporazum kojim su se obavezali da će nakon pada kabineta Dritana Abazovića formirati novu vladu i da niko neće praviti bilo kakve aranžmane sa Đukanovićevom strankom.

– Potom smo odlučili i javnost pojedinačno obavijestili, a potpisima potvrdili, da je Lekić naš kandidat za mandatara i konačcno, svi potpisali i u skupštinsku proceduru stavili inicijativu za smjenu Đukanovića zbog kršenja Ustava – rekao je Mandić.

Napomenuo je da po Ustavu potpisi za mandatara nisu obavezni, ali da su i njih priložili Đukanoviću koji, kako kaže, to prenebregava, pokušavajući da izazove krizu, misleći da će iz toga izvući neku korist.

Mandić je rekao da nije teško zaključiti kako će završiti predsjednik koji pokušava da suprotno Ustavu raspusti Skupštinu.

– Nećemo dozvoliti da Đukanović sruši Skupštinu, nego ćemo državu od njegovog razornog i protivustavnog ponašanja zaštititi tako što ćemo iskoristiti pravo koje Skupštini Ustav daje i smijeniti predsjednika Crne Gore – poručio je Mandić.

Izvor: Novosti RTRS