HAN PIJESAK – Proizvođači romanijskog kajmaka spremni su za nastup na nekoliko sajmova na kojima će predstaviti široku lepezu svojih proizvoda, konstatovano je na sastanku Udruženja proizvođača „Romanijski skorup-kajmak“ sa predstavnicima resornog ministarstva, održanom u Han Pijesku.

Rukovodilac Područne jedinice Istočno Sarajevo u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srspke Jelena Mićić rekla je Srni da je poseban akcenat stavljen na pripreme za manifestaciju „Dani krompira i kajmaka“ koja će biti održana krajem oktobra u Istočnom Sarajevu.

Prema njenim riječima, na tom sajmu koji će biti prodajnog karaktera, Udruženje će predstaviti široku paletu svojih proizvoda, a u prvom planu će, kao i uvijek, biti skorup-kajmak.

Mićićeva je najavila da će proizvođači kajmaka učestvovati i na sajmu „Plodovi sela“ u Banjaluci gdje u takmičarskom dijelu očekuju najveće priznanje, kako se to dešavalo i na ranijim manifestacijama posvećenim tradicionalnoj kuhinji i zdravim organskim proizvodima.

Ona kaže da je raduje ocjena stručne komisije na nedavno održanoj Regionalnoj poljoprivrednoj izložbi i sajmu u Rogatici da je kvalitet zrelog i mladog kajmaka mnogo bolji u odnosu na izloženi na prošlogodišnjoj manifestaciji.

„Jedina zamjerka bila je da bi se pri konzumiranju kajmaka malo više trebao osjećati miris dima, po čemu je ovaj proizvod i prepoznatljiv, jer mu je upravo ta specifičnost omogućila da se romanijski kajmak geografski zaštiti“, navela je Mićićeva.

Ona je pojasnila da se period formiranja i dimljenja kore kajmaka vrši u kolibama gdje su napravljenja ognjišta za loženje vatre ili peći i specijalni otvori za odvod dima i strujanje vazduha.

Ona je dodala da se skorup-kajmak kod autohtone proizvodnje pakuje i prodaje u drvenim kačicama.

Mićićeva je navela da Udruženje proizvođača „Romanijski skorup-kajmak“, koje je formirano 2014. godine, trenutno broji 30 članova i da taj broj iz mjeseca u mjesec raste.

„Prednosti okupljanja proizvođača oko ovog udruženja su poboljšanje života i rada u ruralnim područjima, uvođenju novih tehnologija, razmjena iskustva sa drugim poljoprivrednim proizvođačima i nabavka inputa pod povoljnim tržišnim uslovima“, rekla je Mićićeva.

Ona je dodala da se djelovanjem u okviru Udruženja stvaraju objedinjene ponude većeg broja manjih proizvođača, čime se olakšava prodaja poljoprivrednih proizvoda.

Mićićeva je najavila da će stručnjaci iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Područne jedinice Istočno Sarajevo do kraja godine pomoći Udruženju proizvođača da pripremi dokumentaciju za zaštitu romanijskog skorup-kajmaka i preda u Agenciju za sigurnost hrane, te podsjetila da je sadašnja zaštita proizvoda urađena pri Institutu za intelektualno vlasništvo.

(www.palelive.com / Srna)