PORODICE koje decenijama čekaju da njihovi najmiliji budu pronađeni, ekshumirani i dostojno sahranjeni uputile su otvoreno pismo Institutu za nestale BiH povodom prekopavanja srpskih imanja u Palama i Trnovu od strane nepoznatih lica, koja tvrde da sve rade u saradnji sa Institutom tragajući za Bošnjacima nestalim u akciji “Koverat” koja je 1992. godine pokrenuta od strane takozvane Armije BiH.

– Sve smo doživjeli i očekivali od strane ove institucije, ali dopuštanje rada na ovakav način nepoznatim licima je van pameti. I te kako ovo pečatira nerad, nepoznavanje rada i ogorčenost porodica neradom Instituta za nestala lica BiH. Govori nam da je to kraj očekivanja ove institucije da će ikada pronaćinestala lica bilo koje nacionalnosti, a srpske pogotovo – ističe predsjednik Organizacije porodica poginulih i nestalih Pale Željka Košarac i dodaje:

– Pored toga što tražimo od nadležnih institucija da obustave i zabrane ovakav način uznemiravanja građana, a nas porodica pogotovo, molimo sve institucije Republike Srpske, sve političare, sve stranke, sve poslanike, ministre, saradnike da nam pomognu da završimo agoniju nerada Instituta za nestala lica BiH, te da pomognu porodicama u pronalasku nestalih lica kako je to bilo do 2008. godine dok se nije oformio nakaradni. U ime onih koje tražimo u ime preživjelih članova porodica, očekujemo pomoć, saradnju, i početak rada, ispravnog i pravednog za sva nestala lica u BiH.

Sekretar Republike Organizacije porodica poginulih i nestalih Isidora Graorac traži da se sve ispita, kako je došlo do toga da se ovakva prekopavanja vrše bez znanja nadležnih institucija i bez procedure koja je morala biti poštovana.

– Strah članova porodica je opravdan, jer 40 terenskih automobila i oko 100 osoba nisu tek sporadični slučajevi koji nisu mogli biti primijećeni, a posebno što se navodi da je među njima i onih koji su bili pripadnici tzv. Armije BiH. Ove aktivnosti moraju prestati istog časa, dok se ne utvrdi šta se dešava, a posebno je nedopustivo upadati na privatna imanja Srba i istraživati, prekopavati ili raditi bilo šta slično bez znanja vlasnika
imanja. Takođe, tražimo odgovore i od naših predstavnika u Institutu za nestala lica BiH, odnosno objašnjenja u vezi sa ovim radnjama – izjavila je Graorac za „Novosti“.

Izvor: Novosti