FUDBALSKA reprezentacija Srbije ostvarila je podvig i obradovala celu naciju: pobedila je u gostima Norvešku sa 0:2 u poslednjem kolu B divizije Lige nacija, time zauzela prvo mesto u grupi i izborila plasman u elitnu, “A” diviziju. Ali, ostvarila je pritom i još dve vrlo važne stvari.

“Orlovi” su ovim ishodom osigurali da žreb za kvalifikacije za prvenstvo Evrope, 9. oktobra u Nemačkoj, dočekaju u drugom šeširu, a trijumfom u Oslu Srbija je osigurala (bar) učešće u baražu za plasman na EURO 2024, bez obzira na učinak u svojoj grupi kvalifikacija.

Ali, možda i važnije od toga bio je utisak koji su izabranici selektora Dragana Stojkovića Piksija ostavili na ovom važnom gostovanju, poslednjem takmičarskom meču za njih pred Svetsko prvenstvo koje u novembru počinje u Kataru.

A bilo je stvarno “svega i svačega” na lepezi iskušenja, pa Piksijeva ekipa zaslužuje pohvale i za to kako je kroz njih prolazila i, naravno, za veliki i veoma bitan trijumf.
Samo u prvih pola sata rival je imao i vrlo ranu šansu za gol (već u 20. sekundi, što je Vanja Milinković Savić savić maestralnom odbranom sprečio) i blagu naklonost sudije (Stojković je besneo zbog nedosuđenih ofanzivnih prekršaja korpulentnog Serlota), ali je imao i konkretnije akcije, iako je Srbija imala za nijansu veći posed lopte.

Pored izuzetne borbenosti oba tima, od koje je sve “prštalo” na terenu, interesantno je bilo još nešto.

Bez, zbog žutih kartona, suspendovanog Sergeja Milinkovića Savića, selektor “orlova” je u startnu postavu uvrstio mladog Ivana Ilića, koji je u tandemu sa Sašom Lukićem učvrstio defanzivni bedem veznog reda. To je olakšalo posao odbrambenom triju, ali i za nijansu smanjilo ofanzivne kreacije srpske sredine terena – logično, jer “SMS”-a i njegove lukave asistencije i nije lako zameniti.

Ipak, upravo su Ilić, Lukić, ali i igrači koji su po napadačkim svojstvima poznatiji, bili najzaslužniji što Norveška nije uspevala da preti često kao što je želela, a da, istovremeno, raste samopouzdanje gostujuće ekipe. Ono je “prešlo prag” kada je sat otkucao 30 minuta igre.

Tada su “orlovi” raširili krila, pronašavši načine i za kratka dodavanja kroz sredinu, koja im do tada nisu prolazila, a pronašavi i procepe u odbrani suparnika. I, nakon što je golman Niland na čudesan način zaustavio udarac glavom Vlahovića u 32. minutu, deset minuta kasnije nije mu bilo spasa kada je “Dušan silni” sledeći put bio u šansi.

Akciju je tada započeo fantastični Pavlović, koji je briljirao u odbrani kako se samo moglo poželeti protiv ekipe koja ima gorostasnog Serloga i jednog od najboljih napadača na svetu, Holanda. On je uočio ispred sebe Tadića, kapiten pronašao Kostića proigravši ga iza leđa desnog beka Norveške, a onda je usledio niski centaršut na ugao peterca, gde je Dušan Vlahović idealno reagovao i, kroz “šumu nogu”, poslao loptu u mrežu.

A iako su se ponadali Norvežani da će novim “početnim talasom” stići do izjednačenja u drugom poluvremenu, i taj nalet su izdržali “orlovi”. Potom su, uz nove bravure i Živkovića i Kostića po krilima (a i u odbrani), i svih defanzivaca, ali i borbenog Mitrovića koji se često vraćao da pomogne veznom redu, došli do nove prednosti.

Igrao se 52. minut kada su se naši reprezentativci najpre kratko bunili zbog nedosuđenog prekršaja nad Aleksandrom Mitrovićem, a odmah zatim poveli: Dušan Vlahović se vratio u defanzivu da “čuva leđa” Živkoviću, što je donelo i promenu poseda lopte. Ona je potom stigla do Tadića, a ovaj uposlio mladog Ivana Ilića koji je do ovog meča samo 52 minuta igrao za seniorsku reprezentaciju Srbije.

NJegov trk kao da je zbunio Norvežane, jer su navikli da im on više “smeta” na sredini terena, ali on se približavao golu, privukao na sebe dvojicu čuvara pa idealno odložio loptu levo od sebe za najboljeg strelca Srbije u istoriji ovdašnjeg reprezentativnog fudbala i – spasa za odličnog Nilanda nije bilo.

Od tog časa, Norveška je spustila gard i krenula na sve ili ništa, a sačekala ih je Srbija kakva u fudbalu Srbija i treba da bude: smirena, staložena, proračunata i spremna.

Nije se srljalo, ali se nije ni dalo na sebe. Nije se jurcalo po treći gol, ali se nije ni mnogo čekalo ako bi se uočio novi procep u odbrani rivala. Naleta na mrežu koju je sigurno čuvao Vanja Milinković Savić je bilo, no trio Veljković – Stefan Mitrović – Pavlović je uz nesebičnu pomoć svih saigrača (pa i “VMS”-a koji je u 91. minutu izvrsno zaustavio šut Holanda) sačuvao šta je trebalo da se sačuva. 

Na kraju, ili je možda – na novom početku, Srbija je slavila u Oslu. Na Evropskom prvenstvu nismo bili više od dve decenije, ali povratak u evropsku fudbalu elitu je ostvaren: “orlovi” su ušli u A diviziju Lige nacija, u kojoj će i sledeće godine igrati samo 12 najboljih na “starom kontinentu”. A kako su srpski fudbaleri igrali u celom ovom takmičenju, a naročito kako su zrelo delovali u Oslu, svaki drugačiji ishod bi bio nezaslužen.

izvor : Novosti