U terminima “Dramskog ponedeljka” u novembru premijerno prikazujemo treći ciklus serijala o studentskom filmu u Srbiji, a od ove godine i u Republici Srpskoj, čiji je naslov “Rani kadrovi”. U ovoj sezoni serijala predstaviće nam se studenti režije tri visoke umetničke skole – Akademije umjetnosti u Banja Luci, Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i Akademije umetnosti u Novom Sadu. Serijal je snimljen u vlastitoj proizvodnji Redakcije dramskog i domaćeg serijskog programa RTS-a po ideji njegovog kreatora Marka Novakovića, koji je i moderator emisija.

U prvoj epizodi trećeg ciklusa “Ranih kadrova”, koja nosi naziv “017: Boško Krljaš”, a čija je premijera 7. novembra na našem Drugom programu, predstavljamo mladog reditelja iz Republike Srpske, studenta Akademije umjetnosti u Banja Luci, koji je već ovenčan velikim brojem međunarodnih nagrada za njegov studentski igrani film. On svoj zavičaj slika pretežno u oporim, tragičnim tonovima – ali u njemu ume da otkrije i gorštačku lepotu, kao i idilične prizore prirode i seoskog ambijenta.

Boško Krljaš, gost emisije

Boško Krljaš rođen je 1996. godine na Romaniji. Student je četvrte godine filmske režije u klasi profesora Saše Hajdukovića. Do sad uradio tri kratkometražna filma, od čega se izdvaja film “Atanasija” koji je premijeru imao na Sarajevo film festivalu gde je nagrađen Specijalnom nagradom žirija.

Marko Novaković, autor serijala

Nakon uvodnog razgovora sa mladim autorom u studiju “Ranih kadrova”, pogledaćemo njegov kratki igrani film “Atanasija”, koji mu je bio završni ispit na trećoj godini studija.

Marko Novaković i Boško Krljaš u studiju Ranih kadrova

Film “Atanasija”, nastao po scenariju i u režiji Boška Krljaša, je priča o Lazaru koji se vraća u svoje rodno selo, pokušavajući da proda zemlju i ode u Italiju. U selu pronalazi strica i sestru i njihov nezdrav odnos. Zemlja prerasta u simboličko iskustvo u kojem se pojavljuju vizantijske ikone, incest i tuča životinja. Lični problemi se otvaraju, ali se granica između života i smrti smanjuje… Uloge u filmu tumače Nataša Perić, Bojan Kolopić i Saša Torlaković.

“Atanasija”, fotografija iz filma

Nakon filma porazgovaraćemo i sa Boškovim profesorom Sašom Hajdukovićem koji će nam otkriti poneke detalje svog pedagoškog rada na Akademiji umjetnosti u Banja Luci.

Kristina Đuković, kritičarka u emisiji

Televizijski prikaz filma “Atanasija” donosi nam Kristina Đuković, dramaturškinja, filmska kritičarka i urednica u Kulturno-umetničkom programu RTS-a, koja je scenaristkinja više TV-filmova, igranih i dokumentarnih televizijskih serija.

U drugom delu razgovora u studiju, u emisiju dolazi gost Boška Krljaša – mladi direktor fotografije Zoran Pilipović, a biće reči i o pripremi njihovog zajedničkog diplomskog kratkometražnog igranog filma, koji nosi naziv “Zemlja živih”.

Kreator i urednik serijala: Marko Novaković
Reditelj: Ognjen Isailović
Scenarista: Srđan Vučinić
Direktor fotografije: Bojan Rakić SAS
Scenograf: Mira Andrejević
Kostimograf: Aleksandra Stošić-Krstović
Montažer: Petar Šumonja
Dizajn grafike i animacija: Nenad Krstić
Kompozitor: Vladimir Pejković
Dizajner zvuka: Nebojša Dragićević
Šminker: Seka Jakovljević
Producent: Jeka Guk-Vlatković
Proizvodnja: Radio-televizija Srbije 2022.

Izvor : RTS