Boračka organizacija Republike Srpske nije bez razloga izabrala Mitrovdan za svoju Krsnu slavu, jer je taj veliki pravoslavni praznik posvećen istinskom borcu za pravoslavlje, Dimitriju Solunskom, zapovjedniku Soluna, koji se borio i postradao braneći Hrišćanstvo.

I kao što Car Lazar reče na Kosovu: “Glava se ne polaže u grob nego u temelj”,  tako i svi poginuli u otadžbinskom ratu ojačaše temelje roda srpskog i vjere pravoslavne. Na tim temeljima nastade Republika Srpska, naša nova kuća, koja je još u izgradnji, ali na čvrstim temeljima koji omogućavaju dogradnju u svakom pogledu.

Uvijek se Krsna slava podizala uz krsni kolač i svijeće. Uvijek su se gosti poklanjali svetom trojstvu, krstom krstili i molili za mrtve. Tako je Boračka organizacija Opštine Pale i ove godine podigla svoju krsnu slavu masovnim okupljanjem boraca u salonu “Sara” u Palama.

Prethodno su borci i pripadnici svih boračkih kategoriji koje djeluju u okviru Boračke organizacije održali pomen za poginule i preminule borce Vojske Republike Srpske u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Palama. Pročitano  je 477 imena upisanih na centralnom spomeniku palim borcima u Palama.

Pale su se branile i na Grbavici, i na Ilidži i na Ilijaškom ratištu, i u Vogošći, a paljani su za uzvrat,  živote svoje polagali širom Republike Srpske.

Nemoguće je bilo ne primjetiti neke promjene u obilježavanju krsne slave Boračke organizacije Opštine Pale u odnosu na prethodne godine. Masovnost prisustva je siguran pokazatelj da se Boračka organizacija vraća borcima, onima kojima i pripada.  

Bilo je teško prepoznati ko su gosti i ko su domaćini, jer su se svi pozdravljali sa “Srećna i Bogom blagoslovljena nam Krsna slava”. Boračka organizacija nije ništa drugo do jedna velika i mnogočlana porodica. A krsna slava se uvijek podizala u krugu porodice i sa iskrenim prijateljima ili bi to tako trebala biti.

U ime Boračke organizacije Opštine Pale, prisutnima se obratila predsjednica predsjedništa Jasna Lazarević – Gavrilović, koja se zahvalila svima prisutnim i pozvala  borce na slogu i sabornost,  a predstavnike vlasti na podršku i uvažavanje. 

Kao što su mnoge žene u toku rata stradanjem svojih supružnika preuzimale obavezu domaćina, tako je i Jasna na sinošnjem okupljanju preuzela obavezu i domaćina i domaćice i na njbolji način dokazala da Boračka organizacija opštine Pale ima viziju, a da su prethodne promjene u rukovodstvu bile i nužne i opravdane.

Podpredsjednik Skupštine Boračke Organizacije Pale Radosav Živković,  nije krio zadovoljstvo brojem prisutnih, atmosferom i do sada učinjenim, ali ističe da je borba za status boraca ujedno i borba za Republiku Srpsku.  

“Borba za uzvišene ciljeve kao što je Republika Srpska mora biti stalna  jer više nije pitanje hoćemo li da se borimo nego, hoćemo li ili nećemo da postojimo”, istakao je Živković .

Proslavi krsne slave su prisustvovali i časni oci parohije Paljanske, gradonačelnik grada Istočno Sarajevo Ljubiša Ćosić, načelnik Opštine Pale Boško Jugović,  predstavnici političkih partija, SUBNORA-a, udruženja starješina Vojske Republike Srpske i privrednici.

U kuću dobrih domaćina svi su dobro došli.

Autor: BK