REDITELJ Predrag Gaga Antonijević otkrio je detalje o filmu koji će pomeriti granice domaće kinematografije i mladim generacijama, ali i celom svetu, približiti ovu značajnu temu iz srpske istorije.

Glumac Nenad Jezdić dočaraće na velikom platnu lik srpskog kneza Lazara u predstojećem dugometražnom igranom ostvarenju “Boj na Kosovu”.

Nenad Jezdić

– Radnja mog “Boja na Kosovu” biće drugacija od Šotrinog filma koji je snimljen 1989. Scenario je potpuno drugačiji i priču predstavljamo iz novog ugla. Držao sam se zapisa izmedu kralja Tvrtka i firentinske vlade, u kojima piše da se 12 srpskih vitezova zavetovalo da će ubiti turskog sultana, što su i učinili. Film će biti o njima – kaže reditelj i dodaje da će uloge Miloša Obilića, Ivana Kosančića, Toplice Milana, Banović Strahinje, braće Jugovića i druge biti poverene mladim glumcima.

Kasting i dalje traje, a Igoru Đorđeviću pripala je uloga Vuka Brankovića, dok je prema mišljenju Gage, Nenad Jezdić kao stvoren za ulogu kneza Lazara.

– Ne znam ko bi drugi mogao da dočara njegov lik jer je Jezda otelotvorenje toga što on simbolizuje. Jezdić ima tu srpsku snagu i promišljenost, sjajan je kao glumac i srećan sam što će biti deo ovog projekta – zadovoljan je Antonijević, koji ističe da se u svakom svom projektu osmelio da uloge poveri novim mladim ljudima, pa će i “Boj na Kosovu” biti jedan od njih.

Angažovanjem novih glumačkih imena ovim filmom pomeriće se starosna granica, ali sama priča to zahteva. Antonijević otkriva da ima ideju ko bi mogao da dočara lik Kosovke devojke, kao i da će se početkom decembra znati konačna podela uloga.

Scena iz filma “Boj na Kosovu”

– Treba imati na umu da će ovo biti priča sa mlađim ljudima jer je i vreme bilo takvo. Olivera, Lazareva ćerka, imala je samo 16 godina kada je stupila u brak sa turskim sultanom Bajazitom, pa će u filmu biti prikazani mladi vitezovi i devojke – priča reditelj.

Pripreme traju već četiri meseca, a snimanje je planirano da počne u junu naredne godine da bismo na Vidovdan 2024. na velikom platnu premijerno pogledali ovaj istorijski spektakl. Film nastaje u saradnji sa “Telekom Srbijom”.

“Boj na Kosovu” biće srpsko-španska koprodukcija budući da iz Španije stižu konji, oklopi i mnogi kostimi. 

Predrag Gaga Antonijević

– Imam dobru saradnju sa njima iz holivudskog perioda i sinoć nam je stigao stručnjak za borilačke veštine i za konje sa kojima ćemo raditi narednih dana. Inače, sedla nam šalju iz Portugala, oklope iz Španije i Francuske, kao i oružje, zatim oklopi za konje su iz Češke, a nešto će doći i iz Turske – kaže Antonijević.

“Boj na Kosovu” je akcioni film koji će srpsku istoriju približiti celom svetu. Kosovska tema je večna, smatra Antonijević, pa samim tim i danas aktuelna.

– Srećan sam što i dan danas uspevamo, zahvaljujući politici koju vodimo, da održimo ovu priču živom. Ne predajemo se olako i pokušavamo da sačuvamo narod na Kosovu i srpsko kulturno nasleđe, što je izuzetno važno – ističe reditelj.

(Republika)