У порти храма Светог Ђорђа у Новом Горажду јуче је, на Тројчиндан, одржан јубиларни – двадесети Сабор старог пјевања у Срба.

Уз велики број присутних учесника и гостију, Сабор је протекао у веселој и пријатељској атмосфери, како и доликује једној културно-забавној манифестацији овог типа.

Према ријечима Драгољуба Стојановића, предсједника Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ из Новог Горажда, које је заједно са Православном црквеном општином Горажде један од организатора скупа, учешће на овом сабору је узело укупно 79 мушких и женских пјевачких група.

У категорији Мушких пјевачких група из Републике Српске, прво мјесто је освојила група „Романија“ из Мокрог, друго мјесто је припало „Просвјети“ из Рудог, а треће групи „Раде Јамина“ из Вишеграда.

Унутар категорије Мушких пјевачких група из Србије додијељени су сљедећи лауреати: Прво мјесто је припало групи „Сложна браћа“ из Рогачице код Бајине Баште, друго мјесто групи „Јабука“ из Пријепоља, а треће групи „Српска шајкача“ из Пухова код Лучана.

Категорија Женске пјевачке групе из Србије је засновала сљедећи поредак: Прво мјесто – „Рибница“ Краљево; Друго мјесто – „Бреза“ из Ивањице; Треће мјесто: „Прво зрно сунцокрета“ из Брекова.

У категорији Женске пјевачке групе из Републике Српске, прва награда је припала групи „Влатко Вуковић“ из Билеће, друга награда групи „Планинке“ из Пала, а трећа групи „Завичај“ из Сокоца.

У категорији Најбољи сценски наступ, додијељена су сљедећа признања: најбоља мушка пјевачка група – „Гаврило Принцип“ из Вучје Луке; најбоља женска пјевачка група: „Младост“ из Пала.

У оквиру категорије најбоље изворно пјевање, награде су у мушкој конкуренцији освојили чланови групе „Загорје“ из Калиновика, а у женској чланице групе „Кнегиња Љубица“ из Пожеге.

Специјалну награду жирија освојила је Женска пјевачка група „Влатко Вуковић“ из Билеће, а у питању је најмлађа пјевачка група која је учествовала на овогодишњем Сабору.

Награде за најбоље изведену пјесму освојиле су женске пјевачке групе „Сретење“ из Рогатице и „Злакуса“ из Злакусе.

Након такмичарског дијела програма услиједио је ревијални наступ и концерт познатог естрадног умјетника Рада Јоровића и народно весеље.

Покровитељ овогодишњег Сабора је, као и до сада, била општина Ново Горажде. Спонзори 20. Сабора старог пјевања у Срба су и ове године били: предузеће „Мачар секјурити“ из Београда, кафе-ресторан „Фирма“ из Београда, клуб „Комитет“ такође из Београда, сплав „Картел“ Београд и кафе бар „Ал Леоне“ из Цириха.

Извор: Општина Ново Горажде