Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije uspešno je započela drugu fazu Svetskog prvenstva u Italiji, pošto je u prvom kolu grupe F grupe pobedila selekciju Holandije sa 3:0, po setovima 25:22, 25:23, 25:23.

519399_odbojkasice-6--fivb.org_fNaše odbojkašice su u prvom delu šampionata doživele samo jedan poraz, od Brazila, pa su u ovu fazu prenele pet bodova. Posle duela sa Holandijom, igraće još i protiv Kazahstana, SAD i Rusije. Po najbolje tri ekipe iz grupa F i E plasiraće se u treću grupnu fazu i formirati grupe G i H, odakle će po dve najbolje u polufinale.

Izabranice Zorana Terzića napravile su još jedan korak ka završnici, iako su sva tri seta dobile preokretima u samom finišu. Prvi su osvojile serijom 8:1, drugi sa 7:1, da bi u trećem imale čvršće živce i iz još jedne dramatične borbe izašle kao pobednice.

Utakmica sa “lalama” počela je uspešnim blokom Holandije, a onda je Milena Rašić vezala dva poena. Posle uvodne rezultatske klackalice Srbija je otišla na 6:3 dobrim servisima upravo naše srednje blokerke, pa je selektor protivnica Gido Vermelen uzeo tajm-aut i napravio pravi potez.

Njegove pulenke su se trgle, odlično je odgovorila 18-godišnja Selesti Plak i bila među najzaslužnijima za pokretanje serije seriju 0:5, pa je Holandija na prvi tehnički tajm-aut otišla sa prednošću od 6:8.

 

Bošković blistalaNeverovatna, 17-godišnja Tijana Bošković prikazala je još jednu sjajnu partiju i osvojila 10 poena u prvom setu, četiri više od bilo koje druge odbojkašice koja se našla na terenu.

Dva odlična “pajp” napada (iz odbrambene zone) najpre Mihajlović, a onda i Bošković bili su dovoljni za10:10. Ipak, našoj selekciji je opet bio pomeren prijem, blok uopšte nije funkcionisao, što je svojim izabranicama najviše zamerao i selektor Zoran Terzić, pa je Holandija uvećala vođstvo na 12:16.

 

Rivalke su odlično igrale u polju, nisu prolazile ni kontre Srbiji, tek malo je Tijana Bošković držala korak, ali je Krsmanović poslala servis u mrežu za 17:21 i onda je usledila čudesna serija 8:1 naših odbojkašica.

Konačno je proradio blok Rašić – Mihajlović, a onda je upravo Mihajlović prošla u napadu i smanjila na 20:21. Nastavila je Maja Ognjenović sa odličnim servisima, pa su novim blokom poravnale na 21:21 za neizvestan finiš prvog seta. Video čelendž potvrdio je da je blok Rašić i Bošković bio u polju, Jelena Nikolić je sjajnim napadom obezbedila dve meč lopte, a prvu je Bošković pretvorila u 25:22.

Holanđanke su bolje ušle u drugi set i povele sa 0:2, ali je čudesna tinejdžerka Bošković nastavila tamo gde je stala u prvom, a pridružila joj se Nikolić, najpre uspešnim napadom, a zatim i blokom “1na1”, kojim je zaključila seriju 5:0. Čuvale su srpske odbojkašice prednost do prvog tehničkog tajm-auta, a za 8:6 pobrinula se Ognjenovićeva sjajnim “kuvanjem”.
Nakon odlične odbrane Ćebićeve, usledila je neukrotiv smeč Bošković, Nikolić je nastavila sa vrlo dobrim servisima, pa je naša selekcija povela sa 10:6. Naša tehničarka je fantastično predvodila saigračice, i blokirala i još jednom “zakuvala” (13:9), ali je onda stao prijem.

Mihajlović i Ćebić su imale dosta problema u tom segmentu, te su Holanđanke do drugog tehničkog tajm-auta preokrenule na 15:16. Diktirale su igru u finišu drugog seta i otišle na 18:22 najviše zahvaljujući nešto slabijem našem prijemu.

Činilo se da su bliže osvajanju seta, a onda je na servis otišla Mihajlović, proradio je blok, uz jednu “duplu” loptu rivalki i uspešan napad Boškovićeve, Srbija je izjednačila. Naša fantastična 17-godišnja korektorka je napadom po bloku bila zadužena za preokret i peti vezani poen, a uspešnim blokom naše odbojkašice su došle na korak od pobede – 25:23.

Holandija je htela da produži meč, pa je pri prvom tehničkom tajm-autu u trećem setu vodila sa 5:8. Na servis je onda otišla Nikolić i poremetila protivnički prijem, pa su naše odbojkašice preokrenule na9:8. To je bilo kratkog daha, jer su opet rivalke došle do prednosti i održavaleje do drugog obaveznog predaha – 14:16.

Nisu se predavale Terzićeve izabranice, već su se vratile kao i u prva dva seta, i pobrinule za neizvestan finiš (18:18). Ulazak Jovane Brakočević doneo je neophodno energiju, jednom je uspešno napala, a onda i blokirala za 20:20. Ognjenović se sjajnim servisom pobrinula za 23:21, blok Rašićeve doneo je tri meč lopte i treću je Srbija pretvorila u trijumf – 25:23.

Svetsko prvenstvo, grupa F, 1. kolo:Srbija – Holandija 3:0 (25:22, 25:23, 25:23)
Hala: Palaolimpija – Verona.
Srbija: Bošković 18, Mihajlović 17, Rašić 13, Nikolić 6, Ognjenović 5, Brakočević 2, Krsmanović 1, Živković, Molnar, Veljković, Popović, Ćebić.
Holandija: Plak 16, Flir 12, Pitersen 8, De Krojf 6, Sletjes 5, Belien 3, Stoltenborg 2, Buijs 2, Stinbergen 1, Dijkema 1, Šot, Osterveld.