appleVrijednost američkog proizvođača elektronike Apple dostigla je rekordnu kapitalizaciju od 710 milijardi dolara, čime je Apple postao najskuplja firma na svijetu.
 Proizvođač iPhonea i iPada sada košta 300 milijardi dolara više od “drugoplasiranog” ExxonMobile, a njegova vrijednost je dva puta veća od kapitalizacije njegovog dugogodišnjeg glavnog rivala Microsofta. Akcije Applea porasle su u utorak 1,9 odsto, na 122,02 dolara. U januaru je Apple oborio istorijski rekord po tromjesečnom neto profitu, zaradivši za tri mjeseca 18 milijardi dolara.
Optimizam povodom akcija Applea vezan je, kako s novim modelima iPhonea plasiranim u septembru, tako i sa uspjesima kompanije u Kini, gdje je prodaja porasla 70 odsto u posljednjem obračunskom tromjesečju, navodi Bloomberg. Kompanija se sprema da pusti na tržište novi proizvod – časovnik Apple Watch.

Apple je u četvrtom kvartalu 2014. godine “uzeo” rekordnih 93 odsto ukupnog profita industrije smartfona u svijetu, prodajom 74,5 miliona komada smartfona iPhone, od kojih je ostvario profit između 12,6 i 13,5 milijardi dolara.

Radi poređenja, bruto domaći proizvod (BDP) Švajcarske godišnje iznosti 685 milijardi dolara. Apple je bogatiji i od Švedske, Austrije, Danske, Izraela…

Izvor: Buka