Crno grožđe (Vitis vinifera), odnosno njegova opna, obiluje fenolnim materijama koje mu daju boju i ukus i izuzetno su korisne za zdravlje. Sadrži i polifenole rezveratrole, antocijane, katehine i kvercetine, antioksidanse koji uništavaju štetne supstance i slobodne radikale koji izazivaju tumor. Ovi sastojci čuvaju i prohodnost arterija smanjujući rizik od bolesti srca, sprečavaju zgrušavanje krvi i snižavaju loš holesterol.
Grožđe
Za rezveratrol je dokazano da pozitivno utiče na mentalne i druge funkcije mozga, smanjujući tako rizik od moždanog udara. Crno grožđe trebalo bi jesti što češće i zbog kalijuma, mangana, vitamina A, B1, B6, C, ali i zbog obilja biljnih vlakana, kalcijuma i gvožđa. Istraživanja su pokazala da crno grožđe povećava nivo melatonina, hormona neophodnog za dobar san.

Bijelo grožđe u mnogo čemu slično je crnom, ima približno istu energetsku vrijednost, oko 20 odsto šećera, ali je u odnosu na crno siromašno fenolima. Takođe, nije pretjerano bogato ni kalijumom i kalcijumom.

Dugo se smatralo da suvo grožđe zbog svoje slatkoće i ljepljivosti dovodi do propadanja zuba, ali novija istraživanja su dokazala suprotno. Supstance iz suvog grožđa suzbijaju rast bakterija odgovornih za nastanak karijesa i bolesti desni zato što obiluju fruktozom i glukozom, a ne saharozom, glavnim krivcem za oboljenja usne duplje.

Vinsko sirće, takođe, vrlo je ljekovito i hranljivo. Ono smiruje proliv i krvarenje, odlično je kao obloga, a tonik napravljen od kombinacije sirćeta i vode odlično čisti kožu i otvara pore, pospješuje cirkulaciju i jača otpornost organizma na bolesti.

Grožđe je izuzetno ljekovito i zdravo voće, odlično čisti krv, reguliše varenje, uklanja masne naslage iz tijela, smiruje upalne procese, smanjuje reumatske tegobe i kožne alergije. Djeluje kao prirodni tonik organizma, usporava starenje, odnosno sprečava demenciju i degenerativne očne bolesti.

Izvor : Pres