Premijera filma “S one strane” u hrvatsko-srpskoj koprodukciji ostala je u senci neprijatnog događaja u čijem centru su se našli Lazar Ristovski i Hrvatska radio-televizija, prenose hrvatski mediji.
Lazar Ristovski

Foto: M.Mitrović / RAS Srbija

Premijera filma održana je u splitskom bioskopu “Karaman”, a publiku su pozdavili reditelj Zrinko Ogresta, kao i glavni glumci Ksenija Marinković i Lazar Ristovski, a sudeći po aplauzima, film je oduševio gledaoce.

Najveće ovacije dobili su kada je reditelj izneo, kako je rekao, incident koji se dogodio uoči same premijere, i to sa HRT-om prilikom javljanja uživo.

– Doživeli smo neprijatnost i izvinjavam se Lazaru. Mislio sam da je HRT mudriji. Naime, prostor smo dobili Ksenija i ja, ali Lazar ne. Vaš aplauz najbolje govori šta vi cenite – kazao je Ogresta.

Ristovski se nakon premijere srdačno zahvalio publici.

– Hvala na toplom dočeku. Drago mi je das u ovu temu zajednički obradile Hrvatska i Srbija. Film govori o posledicama rata koje su decenijske, o praštanju i načinu kako se mogu prevazići sve te stvari koje su ratove izazvale i zato je ovu temu bilo značajno uraditi u koprodukciji, kao što smo i napravili. Sudeći po nagradama, aplauzu splitske publike koja je kritična i iskrena, sve govori o tome da smo uspeli u nameri, kazao je on za dalmatinskiportal.hr.

Odluku HRT-a da ga ne puste u program nije želeo preterano da komentariše.

– Mogu reći das am tužan zbog toga, ali ne bih posebno komentarisao – odgovorio je.

Gotovo istovremeno sa hrvatskom premijerom u Splitu, film “S one strane” dobio je važne nagrade na beogradskom FEST-u. Pretnodno je nagrađen posebnom nagradom na Berlinaleu. Radi se o napetoj psihološkoj drami koja prati patronažnu sestru Vesnu koja se s decom pre 20 godina preselila u Zagreb, bežeći od događaja koji su im gotovo uništili živote. Nakon jednog neočekivanog poziva, na površinu ispiva tajna koju je kroz sve te godiine pokušavala da sakrije.

 

MokroLive.Info & Izvor: Blic