Na Evropskom prvenstvu u Francuskoj slede dva dana odmora, pa onda ono pravo: eliminacije!

Ko su favoriti?

Sudeći prema svemu do sada prikazanom, mirne duše u vrh ekipa koje se s pravom nadaju trofeju, možemo svrstati Hrvatsku. Naravno, pored tradicionalnih pretndenata Nemačke, domaćina Francuske, Italije, Španije i favorita iz senke Belgije, pa i Engleske, mada Englezi nikog nisu ubedili da imaju kvalitet da idu do kraja.

perišić

Foto: Guliver/ Ian Walton/Getty Images

Hrvati mogu, ne samo zato što imaju fantastičan tim, već što praktično imaju “otvoren” put do finala. To “otvoren” ima svoje zamke i, naravno, neće biti puko šetanje “kockastih” do meča za trofej, ali im je svakako daleko olakšan posao jer na tom putu neće naići ni na Francuze, ni na Nemce, ni na Italiju i Španiju i neće naići na Englesku!  Ali, već prvi rival Hrvata u eliminacionoj fazi je možda i najjači do finala – Portugal. Ukoliko prođu Portugalce, “vatreni” idu na boljeg iz duela Švajcarska – Poljska, a ukoliko preskoče i tu prepreku, u projektovanom polufinalu čekaće ih Belgijanci.

Ekipa Marka Vilmotsa u osmini finala igra sa Mađarima, a onda, ukoliko prođe, sa boljim iz meča Vels – Severna Irska. Dakle, utisak je da i Belgijanci, poput Hrvata imaju iscrtan put do polufinala. Naravno, ulogu favorita moraće da opravdaju na terenu.

U drugom delu kostura je daleko kompleksnija slika.

Odmah na startu – derbi! Italija protiv Španije. Ko tu pobedi verovatno ide na Nemce koje očekuje duel sa Slovacima.

Francuzi će protiv Republike Irske biti veliki favoriti, kao i Engleska protiv Islanda, ali ako je iko sposoban da pravi nova čuda to su upravo Islanđani, pa je jasno da ekipu Roja Hodžsona ne očekuje nimalo jednostavan zadatak.

OSMINA FINALA

Švajcarska – Poljska (25. jun)
Hrvatska – Portugal (25. jun)

Vels – Severna Irska (25. jun)
Mađarska – Belgija (26. jun)

Nemačka – Slovačka (26. jun)
Italija – Španija (27. jun)

Francuska – Republika Irska (26. jun)
Engleska – Island (27. jun)

 

(Telegraf.rs)