Zbog višemjesečne borbe politički podobnih i nepodobnih, Osnovna škola “Mokro” u opštini Pale ostala je bez direktora.

Polovinom septembra prošle godine raspisan je konkurs za izbor i imenovanje direktora Osnovne škole “Mokro”, ali je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske donijelo odluku o poništenju.

Ubrzo poslije toga raspisan je i drugi konkurs. Aktuelni direktor Milijana Grujić, koja tu funkciju obavlja više od pet godina, imala je jednoglasnu podršku Školskog odbora, ali nije dobila podršku resornog ministra. Umjesto njoj, saglasnost za imenovanje dato je drugom kandidatu.

“Nisam podobna od početka. Ne gledaju se profesionalne kompetencije radnika, već politička pripadnost. Nažalost, politika je toliko ušla u škole da je to sada političko mjesto, umjesto da bude profesionalno, da neko ima iskustvo u radu i rezultate iza sebe”, smatra Grujićeva.

Mišljenje Školskog odbora zanemareno je i prilikom imenovanja vršioca dužnosti direktora škole. Iako su predložili da se Milijana Grujić na to mjesto imenuje do okončanja treće po redu konkursne procedure, ministar, bez obrazloženja, nije dao saglasnost.

“Čovjek nije postavio drugog vršioca dužnosti, Školski odbor nema drugog kandidata osim mene, tako da smo sada u jednom vakuumu. Pravilnikom uopšte nije predviđena ova situacija u kojoj se sada škola nalazi”, tvrdi Grujićeva.

Grujićeva tvrdi da je suština u tome jer je namjera da se na njeno mjesto imenuje kadar DNS-a, osoba koja nema iskustva na rukovodećim pozicijama.

Komentarišući očiglednu borbu politički podobnih i nepodobnih u Osnovnoj školi “Mokro”, ministar Dane Malešević je rekao da se treba zapitati zašto je prvi konkurs sakriven u “nekim novinama u Mostaru, a nije objavljen onako kako propisuje zakon”.

“Mora biti objavljen u `Glasu Srpske` ili u drugim dnevnim novinama u Republici Srpskoj”, izjavio je Malešević.

Grujićeva odgovara da u Pravilniku o izboru i imenovanju direktora škole stoji da se konkurs može objaviti u novinama koje izlaze na teritoriji BiH, te dodaje da ne smatra da je načinjena greška prilikom objave prvog konkursa.

Ističe da je, prema želji ministra, drugi konkurs objavljen i u “Glasu Srpske”, ali ga je on ponovo poništio.

I treći po redu konkurs za imenovanje direktora u Osnovnoj školi “Mokro” koji je završen 26. januara objavljen je u istom listu, ali ostaje da se vidi da li će i ovaj put prevagnuti mišljenje resornog ministra ili mišljenje Školskog odbora i podrška kolektiva.

(BN televizija)