Za ubistvo Ramiza Delalića odgovorna je bošnjačka državna mafija, a likvidirali su ga da „ne bi otkrio desetak političkih ubistava“, izjavio je lider SBB-a Fahrudin Radončić pred Osnovnim sudom u Prištini na svjedočenju u slučaju Nasera Keljmendija.

sudjenje-768x346Kao svjedok tužilaštva u slučaju Keljmendi, koji je osumnjičen za organizovani kriminal, trgovinu droge i oružja, kao i moguću umiješanost u ubistvo Ramiza Delalića Ćele u Sarajevu, Radončić je rekao da je to Delalić najavio u intervjuu „Slobodnoj Evropi“ dva dana prije nego što je ubijen, prenosi beogradska „Politika“.

– U javnosti je postojala verzija da Delalić traži milione maraka od SDA zato što je po njenom nalogu ubio srpskog svata i tako je počeo rat u BiH – istakao je Radončić navodeći, između ostalog, i to da je u javnosti, nekoliko mjeseci nakon što je Delalić ubijen, „bilo mnogo spekulacija, a osnovna je bila ta da ga je likvidirala tajna služba kako je ne bi više ucenjivao i tražio novac“.

Odgovarajući na pitanja sudije, Radončić je izjavio, prenose mediji, da je Delalić „bio kontroverzna ličnost koja je radila za tajnu muslimansku službu“, da je „bio duboko involviran i čak sam izjavljivao da je ubijao za predsednika /Aliju/ Izetbegovića“.

On je dodao da je Delalić dva dana prije smrti „dao ekskluzivni intervju u kojem je objasnio koje je zločine počinila tajna muslimanska služba“, a kopije tog intervjua, objavljenog nakon što je Delalić ubijen, Radončić je predao sudiji, prenosi „Politika“.

Rukovodstvo SDA posebno su potresle Radončićeve izjave koje je, nakon što je Delalića opisao kao „jednog od najpoznatijih ljudi u BiH“ i „jednu od ikona rata“, direktno povezao sa Alijom Izetbegovićem i ubistvom srpskog svata Nikole Gardovića 1. marta 1992. godine na sarajevskoj Baščaršiji.

Iz Predsjedništva SDA naveli su da su, uprkos ranijim iskustvima sa Radončićem, „zaprepašteni insinuacijama i tendencioznim tvrdnjama“ koje je on iznio.

„Posebno su nedopustive, i zbog toga ih sa prezirom odbacujemo, netačne i zlonamjerne konstatacije izrečene u vezi sa ulogom Alije Izetbegovića. Uvijek i nanovo nas šokira spoznaja o spremnosti Fahrudina Radončića da negira relevantne istorijske činjenice, omalovaži kolektivnu memoriju bošnjačkog naroda i žrtvuje njegove svetinje“, saopšteno je iz SDA.

Iz SDA je najavljeno da će konačan stav o svjedočenju Radončića i nekim drugim aktuelnim događanjima saopštiti danas nakon sjednice Kolegijuma i Predsjedništva te stranke.

Nekoliko dana prije odlaska u Prištinu na svjedočenje, Radončić je, govoreći o trenutnim odnosima SDA sa kojom je, kako je naveo, ušao u koalicioni odnos „iz nužde, da bi se stabilizovali odnosi u Federaciji BiH“, za jednu sarajevsku televiziju izjavio da on sa Izetbegovićem ima vrlo službene odnose.

– Tu nije riječ o nekom velikom prijateljstvu. Sve naše susrete imali smo u službenim prostorijama, što govori kakve odnose imamo. Ja samo neću biti ničiji medvjed kojeg će neko vodati po vašarima – rekao je tada Radončić.

Povodom tvrdnji koje je Radončić iznio na svjedočenju u procesu koji se na sudu u Prištini vodi protiv Nasera Keljmendija, lider SDA Bakir Izetbegović je rekao da Sud vjeruje samo činjenicama koje je van razumne sumnje utvrdio na profesionalan način.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović rekao je danas da je saglasan sa Radončićevom izjavom koja je, kako kaže, samo potvrdila nešto što se već zna.

 

 

Izvor: RTRS