Пензионисани епископ захумско-херцеговачки и приморски Aтанасије Јевтић јуче је на Газиместану критиковао председника Aлександра Вучића, и то због тога што је предложио Aну Брнабић за премијера.

Замерио је јер је у питању, како је рекао, „нероткиња“ и „антироткиња, која је против српске деце“

Све ово Aтанасије Јевтић изрекао је после парастоса који је патријарх Иринеј служио страдалим косовским јунацима у Косовској бици 1389. године. Он је и раније критиковао Вучића, а овај пут је искористио и централни видовдански догађај на КиМ да искаже свој став.

– Општи је закључак да је Србију захватио дефетизам, плаше се не знам чега. У школама су злочини, чему учимо децу? И оно мало што имамо деце, хоће пустахије да одузму и то, и право на рађање деце. Издајници не поштују људски род, већ нам намећу оне који не рађају децу и не само нероткиње, већ и антироткиње, који су против српске деце – рекао је Јевтић.

Међу присутнима су били и црквени великодостојници, епископ рашко-призренски Теодосије и патријарх Иринеј.

– На Газиместану је био и син председника Србије Данило Вучић, који већ пет година иде на Косово на Видовдан. Док је Aтанасије говорио, црквени великодостојници су ћутали, али су се после извињавали и рекли да ништа од онога што је изговорио није став Српске православне цркве – прича извор „Блица”. Саговорник додаје и да није било предвиђено да пензионисани владика Aтанасије говори.

Парастосу су, поред више стотина верника, присуствовали и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић и принц Aлександар Карађорђевић са супругом Катарином.

Иначе, пензионисани владика Aтанасије  је и 2013. на митингу Срба са Косова рекао да „премијер Вучић говори о реалној политици и не занима га небеска Србија“. „Тако је говорио и Зоран Ђинђић и сви знамо како је завршио“, а од ове изјаве се после оградио патријарх Иринеј.

Извор: Блиц