Nakon više od dva desetljeća konačno stigli cilja, dobit će i pravo na kontrolu lokalnog proračuna

crna-gora

Ulazak koalicije Albanci odlučno u kabinet mandatara Duška Markovića, završen je dogovorom da podgorička općina Tuzi naredne godine dobije status samostalne lokalne uprave! Prema saznanjima “Novosti”, ova priča imaće svoj epilog na proljetnom zasjedanju državne skupštine na Nemanjinoj obali u Podgorici, tako što će Zakon o lokalnoj samoupravi biti izmijenjen, a “glavni grad” Malesije – Tuzi, dobit će s cijelim tim pojasom autonoman status.

Mehmet Zenka, čelnik Demokratske unije Albanaca, bit će ministar za ljudska i manjinska prava, dok će Albancima pripasti mjesta pomoćnika i zamjenika u nekim ministarstvima, ali i značajne pozicije u javnim ustanovama. Priča da Malesija mora biti autonomna oblast sa Tuzima traje više od dva desetljeća.

– Samostalna općina Tuzi je naš programski zahtjev četvrt stoljeća i mi smo jedina albanska stranka koja se u kontinuitetu zalagala za ostvarenje tog projekta, kazao je za “Novosti” Mehmed Bardhi, lider Demokratskog saveza.

– Da bismo došli do cilja, mora mnogo toga da se promijeni. Moraju se znati granice buduće općine, kuda treba da se prostire Malesija, jesu li postojeće međe validne ili trebate napraviti korekciju?

Albanci u Malesiji protivili su se dugo “široj autonomiji” koju je svojevremeno ponudila aktualna vlast, umjesto statusa punopravne opštine. To je na terenu značilo da Tuzi imaju sve ingerencije općine, osim što ostaju u administrativnim granicama Podgorice, dok je iznos proračuna određivala vlast u glavnom gradu.

Tuzi bi mogle od naredne godine poput ostalih crnogorskih opština kontrolirati svoj proračun za plaće zaposlenih u administraciji i same određuju prioritete na prostoru Malesije. Daleke 1997. godine, tadašnja DPS vlast s predstavnicima albanskih stranaka je potpisala deklaraciju o minimumu demokratskih načela. Tim dokumentom oni su se obvezali da Tuzi postanu punopravna općina. Od tada do danas je prošlo 19 godina, ali su Tuzi ostali u granicama Podgorice.

SEDAM RESORA

DPS je u pregovorima sa manjinskim strankama postigao dogovor da sedam ministarskih resora bude pod ingerencijom manjina. Socijalistima Mila Đukanovića ostala su ministarstva odbrane, poljoprivrede i diplomatije.

POREĐENJE

Prema popisu stanovnika iz 2011. godine, Tuzi su imale 12.096 stanovnika, i brojnije su od Andrijevice, Šavnika, Plužina, Petnjice, Gusinja, Tivta i još nekih crnogorskih opština.

Izvor : Revolucija.org