zeljko_stojanovic_8_revijaOsma Revija ruskog filma na Palama otvorena je večeras na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a na samom početku organizator Željko Stojanović zamolio je prisutne da prije samog početka ceremonije otvaranja održe minut ćutanja za nastradale članove hora Aleksandrov, koji su poginuli u avionskoj nesreći.

”Nakon što smo održali prvu reviju ruskog filma osnovan je studij Ruskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu na Palama i zahvalan sam ljudima koji učestvovali na osnivanju. Potom su i studenti iz Republike Srpske krenuli na besplatni studij u Rusku Federaciju, katedra za Rusistiku se održala što je najvažnije. Moram istaći da smo danas, predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo, načelnik opštine Pale, zamjenik ambasadora Rusije Frolov i rukovodstvo Filozofskog fakulteta, razgovarali  o nastavku i proširenju saradnje za dobrobit građana i omladine koja studira na Katedri za Ruski jezik i književnost”, rekao je Željko Stojanović.

Dekan Filozofskog fakulteta doc.dr Draga Mastilović poželio je dobrodošlicu prisutnima i zahvalnost gospodinu Stojanoviću i Ambasadi Ruske Federecije u Bosni i Hercegovini što su organizaciju revije ruskog filma, tradicionalno, nastavili na ovom fakultetu te izrazio nadu da će se saradnja nastaviti i u buduće.

”Kao što znate Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu je najveća organizaciona jedinica na našem Univerzitetu sa skoro 2.000 studenata i preko 150 zaposlenih. Imamo sreću i zadovoljstvo da je jedna od katedri na fakultetu i Katedra za rusistiku. Mi smo već uspostavili saradnju sa pojedinim ruskim univerzitetima, a sa zadovoljstvom mogu da najavim da će 1. marta na naš Univerzitet i Filozofski fakultet doći prvi lektor sa Univerziteta u Voronježui nadamo se da će ta saradnja biti još snažnija”, rekao je dekan Mastilović na otvaranju Revije ruskog filma.

On je podsjetio da je ovo danas druga kulturna manifestacija na Filozofskom fakultetu, te da će, nakon današnjeg otvaranja ”Kutka kineske kulture”, početkom marta naredne godine biti otvoren i ”Kutak ruske kulture”.pjotr frolov zamjenik rus amb

Prisutnima se večeras obratio i Pjoter Frolov, zamjenik ruskog ambasadora u BiH, koji je poželio dobrodošlicu svima i zahvalio se Filozofskom fakultetu i gospodinu Željku Stojanoviću na mogućnosti održavanja revije ruskog filma.

”Pripremili smo malu zbirku modernih ruskih filmova, a revija ruskog filma ima još jedan zadatak. Želimo vam dati signal da ruska filmska industrija postoji i živi, i zbog toga bih vas zamolio da nam kažete svoje utiske o ruskim filmova, kako su vam se dopali i na taj način ćemo znati šta da odaberemo za narednu reviju ruskog filma”, istakao je zamjenik ambasadora Ruske Federacije Frolov.

Osmu reviju ruskog filma otvorio je film ”Svjetski poredak”, a tokom petodnevne revije biće prikazani i filmovi ”Povratak”, ”Varljivo sunce 2”, ”Valcer Oskoruše” i na zatvaranju revije prikazaće se film ”Predsjednik”. Sve projekcije biće prikazivana u večernjem terminu od 19 časova, a ulaz je besplatan.

Izvor i foto: sarajevo-rs.com