prosvjeta_znak_3U organizaciji Srpskog  prosvjetnog i kulturnog  društvo „Prosvjeta“, Gradski odbor Banja Luka, a na osnovu javnog konkursa za dostavu radova na temu : „Moja olovka piše ćirilicom“,  završen je izbor najljepših  ćiriličnih  rukopisa u RS .

Takmičenje je održano u četiri kategorije i to :

  • Mlađi osnovci (1, 2, 3, 4. i 5. razred)
  • Stariji osnovci (6, 7, 8. i 9. razred)
  • Srednjoškolci
  • Ostali građani

 

 

Za nabolje radove organizatori su predvidjeli  i prigodne nagrade i to :

  • Učenici čiji radovi u jednoj od kategorija učesnika na nivou škole budi izabrani kao najljepši, biće nagrađeni knjigom sa posvetom SPKD „Prosvjeta“ Banja Luka.
  • Učenici sa najljepšim ćiriličnim rukopisom na nivou Republike Srpske biće nagrađeni novčanom nagradom i knjigom sa posvetom SPKD „Prosvjeta“ Banja Luka

 

Izvještaj komisije Vam prenosimo u cjelosti

Untitled 

Komisija za izbor najljepšeg ćiriličnog rukopisa, koju je imenovao Gradski odbor SPKD „Prosvjeta“ Banja Luka, izvršila je pregled i rangiranje pristiglih radova na objavljeni konkurs „Moja olovka piše ćirilicom“.

Komisija je radila u sastavu:

– mr Danijela Jelić, viši asistent na Filološkom fakultetu u Banjoj Luci,

– Mirko Vuković, profesor srpskog jezika u književnosti u srednjoj školi u Čelincu,

– Aida Arsović, stručni saradnik u nastavi na Filološkom fakultetu u Banjoj Luci,

– Gordanka Janjić, psiholog u Osnovnoj školi „Dositej Obradović“ Banja Luka,

– Dragana Vuković, mr slikarstva.  

Komisija se u svom radu rukovodila pravilima pisanja koja su definisana u Pravopisu srpskog jezika i u udžbenicima za predmet Srpski jezik (početni razredi osnovne škole).

Takođe, cijenili su se trud i posvećenost autora, odabir sredstava za pisanje, preglednost i urednost napisanog teksta i, naravno, estetski utisak koji ostavlja  napisani tekst.

 Konstatovano je sljedeće:

U kategoriji „Mlađi osnovci“ (2, 3, 4, i 5. razred) konkursu se odazvalo 55  osnovnih škola iz Republike Srpske. Neke od njih su, umjesto izbora jednog najljepšeg  rukopisa u svojoj školi, Komisiji dostavile više učeničkih radova za koje su smatrale  da ispunjavaju uslove konkursa. Na adresu Komisije pristiglo je ukupno 117 radova iz  ove kategorije učesnika.

U kategoriji „Stariji osnovci“ (6, 7, 8, i 9. razred) konkursu su se odazvale 62  osnovne škole iz  Republike Srpske, a na adresu Komisije pristiglo je 108 učeničkih  radova.

U kategoriji „Srednjoškolci“ konkursu su se odazvale 22 srednje škole iz  Republike Srpske i na adresu Komisije dostavile 40 učeničkih radova.  U kategoriji „Građani“ konkursu se odazvalo 38 učesnika iz Republike Srpske.  Najmlađi učesnici konkursa su osnovci iz drugog razreda osnovnih škola, a  najstariji učesnici su Živorad Milošević (1936) i Stevan Čegar (1938), oba iz Banje  Luke.

Komisija je konstatovala da pojedine škole nisu prepoznale motiv i cilj Konkursa  „Moja olovka piše ćirilicom“, u smislu da se kroz lijepo pisanje podstiče i njeguje  ljubav prema ćirlici koja je „stožerna vertikala srpskog duhovnog, kulturnog i  istorijskog identiteta“. Zbog toga se i nisu odazvale na  konkurs koji im je SPKD  „Prosvjeta“ dostavila u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom Repbulike  Srpske.

Neke škole realizovale su takmičenje za izbor najljepšeg ćiriličnog rukopisa, ali to nisu uradile na predan i organizovan način. Dobročinstvu prema ćirilici  nisu pristupile sa potpunom posvećenošću, pa su tako ostavile „na volju“ učenicima  da se sami odazovu na konkurs. Zbog toga pojedini učenički radovi, svojom estetikom,  ne zavređuju da budu uvršteni u „lijepo pisanje“. Ipak, njihovi autori biće nagrađeni  knjigom, kao najbolji u svojoj školi, samo zbog toga da bi „Prosvjeta“ ispunila svoje  konkursno obećanje.

Na polzu ćirilice i na radost „Prosvjete“ najveći broj škola, koje su se odazvale  na konkurs, odgovorno i s ljubavlju je pristupio realizaciji takmičenja za izbor  najljepšeg ćiriličnog rukopisa. Zbog toga je Komisija imala ugodno-težak zadatak:  kome dodijeliti Zlatno, Srebrno i Bronzano pero za ćirilični krasnopis.

Naročito je pohvalna činjenica što su, zajedno sa đacima, svoje rukopise dostavili i njihovi učiteljice i učitelji. Ne možemo a da kao takav primjer ne izdvojimo: OŠ  „Holandija“ iz Slatine kod Banje Luke, OŠ „Sveti Sava“ iz Ljubinja, OŠ „Miloš Dujić“ iz Čelinca, OŠ „Vuk Karadžić“ iz Vlasenice, OŠ „Sveti Sava“ iz Banje Luke i OŠ „Vuk Karadžić“ iz Doboja.

Svoju školu i svoj zavičaj, po lijepom pisanju ćirlice, upečatljivo su predstavili učenici iz Bileće,  Ljubinja, Stanara, Mokrog kod Pala i Slatine kod Banje Luke.,

U kategoriji „Mlađi osnovci“:

– Zlatno pero za ćirilični krasnopis dobio je Vedran Rogić, OŠ „Sveti Sava“,  Banja Luka,

– Srebrno pero za ćirilični krasnopis dobila je Maja Tešić, OŠ „Sveti Sava“,  Kakmuž, Petrovo,

– Bronzano pero za ćirilični krasnopis dobio je Sava Lojpur, OŠ „Sveti Sava“, Bileća.

U kategoriji „Stariji osnovci“:

– Zlatno pero za ćirilični krasnopis dobila je Sofija Savanović, OŠ „Ivo  Andrić“, Banja Luka,

– Srebrno pero za ćirilični krasnopis dobio je Bojan Končar, OŠ „Branko  Ćopić“, Prijedor,

– Bronzano pero za ćirilični krasnopis dobila je Anika Krljaš, OŠ „Mokro“,  Mokro, Pale.

U kategoriji „Srednjoškolci“:

– Zlatno pero za ćirilični krasnopis dobio je Božidar Tanasilović, SŠC  „Golub Kureš“, Bileća,

– Srebrno pero za ćirilični krasnopis dobio je Ivan Samardžić, SŠC „Golub  Kureš“, Bileća,

– Bronzano pero za ćirilični krasnopis dobio je Nikola Spajić, Bogoslovija  „Sveti Petar dabrobosanski“, Foča.

U kategoriji „Ostali građani“:

– Zlatno pero za ćirilični krasnopis dobio je Boško Ćaćić (1950), Rogatica,

– Srebrno pero za ćirilični krasnopis dobila je Branka Jevđević (1973), Banja  Luka,

– Bronzano pero za ćirilični krasnopis dobio je Goran Dedić (1979), Banja Luka.

Pored tri prvonagrađena rukopisa, Komisija je izabrala lijepe rukopise iz svake  kategorije učesnika konkursa, a koji će biti štampani u Almanahu krasnopisa i kao Pokretna izložba krasnopisa. Autori prvonagrađenih rukopisa dobiće novčanu  nagradu i knjigu, a autori izabranih rukopisa knjigu sa posvetom SPKD „Prosvjeta“  Banja Luka.

U Banjoj Luci,    na dan Svetog Save, 2016. god.                                      Predsjednik komisije                                                                                                                                                               nr.Danijela Jelić

Anika: – Svakako da me obradovala ova nagrada jer je to na neki način priznanje kako za mene tako i moju školu.   Ne mali dio zasluga za moj uspjeh imaju i moje drugarice i drugovi  iz razreda u kojem vlada  veoma pozitivna atmosfera  čemu poseban doprinos daje naša  nastavnica Srpskog jezika  Ozrenka Klačar koja je inače i naš razredni starješina.
 Autor. B.K.