Zajednički srpski kandidat za načelnika Srebrenice Mladen Grujičić izajvio je u da su izbori u toj opštini sprovedeni po zakonu i da inicijativa za poništenje izbora nema zakonsko uporište već je riječ o političkoj manipulaciji.
mladen-grijicic“Vidim da će to ostati samo na inicijativi. S obzirom da imamo zaduženu opštinsku izbornu komisiju, koja je bila tu da sprovodi izbore, mislim da Bakir Izetbegović nema pravo da se miješa u taj izborni proces. Sa lica mjesta te večeri, a ni sutradan nije stigla nijedna pritužba, što samo potvrđuje činjenicu da je sve bilo regularno i da su izbori sprovedeni onako kako je zakon to propisao”, rekao je Grujičić u intervjuu za RTS.

On je dodao da mu i neki bošnjački političari čestitaju na pobedi.

“Normalno se ponašaju, sa komentarom da bi trebalo što prije sjesti i krenuti u dogovor koji će da gradi kuću. Dakle, svi su svjesni činjenice da moramo da živimo jedni sa drugima, ali u nekom drugom ambijentu, a ne kao što je to bilo do sada”, kaže Grujičić.

Za izjavu njegovog protivkandidata Ćamila Durakovića da je katastrofa ako Srbin bude načelnik opštine Srebrenica, Grujičić kaže da je ravna rasizmu.

“Više puta je gospodin Duraković pokazao da Srbi nisu dobrodošli u Srebrenicu i da ima taj određen stav prema srpskom narodu, tako da je on bio samo načelnik jednog djela građana Srebrenice, i ta politika je njega dovela do gubitka vlasti”, rekao je Grujičić.

Upitan kakav odnos će on i njegova buduća administracija imati prema 11. julu, i da li Bošnjaci mogu očekivati da će se tada održavati komemoracija na isti način kao što je to bilo za vrijeme njegovog prethodnika, Grujičić kaže:

“Ja uvažavam svaku žrtvu i biću načelnik svih građana Srebrenice. Taj datum će se obiljeležavati kao i do sada, naravno, uz pomoć opštine. Memorijalni centar ima svoje strukture, ima svog direktora i odbor, ima sve one organe koji bi bili relevantni i koji mogu da organizuju obiležavanje 11. jula. Opština će biti tu da im pomogne u svakom smislu i ja tu uopšte ne vidim problem.”

“Smatram da ne treba nijedan Bošnjak da vidi problem u tome što je Srbin načelnik Opštine. Imali smo 17 godina Bošnjaka načelnika, videli smo da nije dobro ovde ni Bošnjacima ni Srbima, da su se svi raseljavali i vrijeme je da sad krenemo u neku drugu priču koja će doprineti da ljudi koji ovde žive ostanu i da stvorimo bolje uslove da bi neko poželio da se vrati”, istakao je Grujičić.

(Agencije)