Tretiranje koje se obavlja u jesen se zove plavo tretiranje i predstavlja jednu od najvažnijih mjera u tehnologiji zaštite zasada koštičavih voćaka. Tretiranje se sprovodi fungicidima na bazi bakra kada počne opadanje lišća. Primjena fungicida na bazi bakra je već decenijama zasputupljena u voćarskim zasadima, a voćari svakako znaju sve dobrobiti obavljanja plavog tretiranja, kao i da ovo tretiranje predstavlja neizostavnu mjeru zaštite.

Kada je pravo vrijeme za tretiranje?

U zavisnosti od dinamike opadanja lišća neophodno je obaviti jedno do dva tretiranja. Prvo tretiranje je potrebno obaviti na početku opadanja lišća (30-50% opalog lišća), a drugo kada je veći procenat lišća opao (70-80%). Ovakva strategija ima za cilj da depozit fungicida dospe na sve ozlede i rane nastale prilikom opadanja lišća. Rane koje su nastale prilikom opadanja lišća predstavljaju ulazna mjesta za ostvarivanje infekcije različitih gljiva i bakterija, prouzrokovača biljnih bolesti.

Kada je riječ o prouzrokovačima biljnih bolesti, veliki broj prezimljava u rak ranama grana i grančica, pukotinama kore i ozledama nastalim prilikom opadanja lišća.

Ekonomski najznačajniji prouzrokovači u zasadima koštičavih voćaka su: prouzrokovač rak rana i sušenja voćaka (Cytospora cincta), prouzrokovač šupljikavosti lista (Wilsonomyces carpophilus).

Takođe, plavim tretiranjem se smanjuje infekcioni potencijal prouzrokovača kovrdžavosti lista breskve (Taphrina deformans) i gljiva iz roda Monilinia, prouzrokovača monilioza.

Veoma je važno napomenuti da ovo tretiranje uspješno suzbija i fitopatogene bakterije iz roda Pseudomonas, prouzrokovače rak rana i izumiranja grana koštičavih voćaka, posebno iz razloga što pomenuti prouzrokovači predstavljaju sve veći problem u zasadima koštičavih voćaka.

Kako obaviti tretiranje?

Neophodno je da se tretiranje izvede po suvom i mirnom vremenu kada je temperatura preko 8°C. Kako bi depozit bakra dospeo do svih mjesta prezimljavanja patogena, veoma je bitan kvalitet obavljenog tretiranja, a to podrazumijeva upotrebu tečnosti 800-1000 l/ha.

Ako nakon obavljenog treiranja uslede periodi praćeni velikom količinom padavina, preporuka je da se ponovi tretiranje.

Izvor : Agromedia.rs