IMG_1180U nedelju, 13.08.2017 godine u Jelovcima su otpočeli radovi na izgradnji kapele u mjesnom groblju „Miljevo brdo“. To je ustvari početak realizacije davno postavljenog cilja nakon što su građani Jelovaca još 2005 godine vlastitim sredstvima otkupili  dio privatnog posjeda i proširili mjesno groblje za više od 1.400 m2. Proširenjem groblja i izgradnjom pristupnog puta, riješen je višegodišnji problem i obezbijeđena funkcija groblja za naredne dvije i više generacija.

Izgradnja kapele je postavljena za cilj odmah po proširenju groblja, ali su drugi prioriteti  u Jelovcima dobili  prednost  nad ovim projektom.  U međuvremenu je u Jelovcima asfaltirano više od 3.800 metara puta, realizovan projekat javne rasvjete, izvršena kompletna restauracija vodovodnog sistema, izgrađena vlastita deponija smeća i niz drugih akcija. Jelovci su jedno od prvih sela na području Opštine Pale koje je postavilo table za javno oglašavanje i pokrenulo inicijativu za zvanični naziv pristupnog puta. Svi projekti u Jelovcima su  realizovani samofinansiranjem građana izuzev asfaltiranja u kojem je Opština Pale bila sufinansijer  i nosilac aktivnosti asfaltiranja lokalnih puteva.

Nakon što je izostala podrška i razumijevanje lokalne uprave za ovaj projekat, za koji su se građani Jelovaca u više navrata obraćali i Mjesnoj zajednici Mokro i Opštini Pale, donesena je odluka da se vlastitim sredsvima i angažovanjem uđe u realizaciju ovog projekta.

Za razliku od mnogih lokalnih zajednica, u Jelovcima još uvijek vlada duh zajedništva i odgovornosti  jednih prema drugima, prema prošlim i budućim generacijama. Za svaku akciju u Jelovcima biran je odbor, a odluke su se donosile odlukama većine. Sve odluke se objavljuju na oglasnoj tabli  kao i rezultati završenih aktivnosti. To je formula uspjeha i model koji je potvrđen u seoskim područjima više evropskih zemalja.

Po istim principima se u Jelovcima ušlo u izgradnju kapele na mjesnom groblju.  Vođena je duga rasprava o projektnom rješenju pri čemu su izeti u obzir svi potencijalni rizici, vlastite mogućnosti i potrebe građana  što je bilo presudno za usvajanje konačnog rješenja.

Duboko svijesni teške ekonomske situacije, objektivnih mogućnosti građana i neizvijesne podrške, građevinski odbor je već odavno pokrenuo  akciju prikupljanja novčanih sredstava u ratama i donio odluku da se većina  građevinskih zahvata realizuje vlastitim učešćem i angažovanjem građana.

Tako je i bilo u nedelju 13.08.2017 godine kada se već oko 8.00 časova na novom gradilištu u Jelovcima  okupilo više od 35 učesnika dobrovoljne akcije i kada je i zvanično otpočeta izgradnja kapele na mjesnom groblju „Miljevo brdo“.  Obezbijeđena je kompletna mehanizacija i logistička podrška, a rezultati akcije su nadmašili sva očekivanja. Početni plan,  da se prvog dana akcije završi iskop  temelja i planiranje tampona, završio se postavljanjem kompletne oplate, armiranjem i betoniranjem temelja i osnovne  armirano betonske ploče. Eto tako se radilo u Jelovcima 13.08.2017 godine.  Tako se i uradi kada vladaju sloga, jedinstvo, javnost i transparentnost. Naročiti doprinos  akciji su dali radnici i menadžment kompanije „Santing“ Pale, inače Jelovčani koji su bili i ostali vjerni svom kraju.

„Ni jedna započeta akcija u Jelovcima nije ostala nezavršena, tako neće ni ova. Prije svega mi imamo vjeru u sebe, svoju viziju, vjeru u Boga i ljude.  Ovo nije mali objekat i njegova izgradnja sigurno će se raditi u više etapa. Intenzitet gradnje će sigurno zavisiti od mogućnosti građana, niza drugih okolnosti ali i podrške lokalne uprave za koju vjerujemo da ovoga puta neće izostati“, ističu članovi građevinskog odbora i dodaju:  „pripremamo aplikaciju za budžet 2018  i vjerujemo da će naš zahtjev naići na bezuslovno odobravanje odbornika. Mi smo jedno od rijetkih ili možda jedino selo na području Opštine Pale koje je vlastitim sredstvima izvršilo otkup zemljišta i proširenje groblja, iako je groblje infrastrukturni objekat Opštine“.

B.K.